Gripa aviara, care a facut deja doua victime in Turcia, se extinde cu repeziciune in mai multe regiuni ale tarii, inclusiv spre Ankara. Autoritatile turce sunt criticate pentru lipsa de rapiditate cu care
s-a actionat pentru rezolvarea crizei.

Informatiile parvenind din zonele afectate de gripa aviara din Turcia abunda in semnalarea de noi cazuri de imbolnaviri. Autoritatile de la Ankara au anuntat ieri ca au fost descoperite trei noi cazuri de gripa aviara la om. Guvernatorul regiunii Ankara, Kemal Onal, a detaliat ca doi copii si un adult au fost internati in spital la Ankara si au fost depistati pozitiv cu virusul gripei aviare. Deocamdata nu se stie daca este vorba despre virusul H5N1, forma cea mai virulenta a bolii, care poate fi letala la om.
Cei doi copii spitalizati la Ankara provin din orasul Beypazari, situat la circa 100 de kilometri nord-vest de capitala turca, semn clar ca virusul se extinde. Si un copil in varsta de 5 ani, spitalizat la Corum, la 240 de kilometri de Ankara, a fost depistat pozitiv. Autoritatile nu au dat nici un fel de detalii insa despre cel de-al patrulea bolnav.
SUSPECTI. In acelasi timp, patru membri ai unei familii turce care au consumat carne de pui si se simteau rau au fost spitalizati sambata in orasul Sanliurfa. Noile focare de gripa aviara depistate in Turcia par sa indice o propagare a virusului spre regiunile din vestul tarii. Au fost descoperite si testate pozitiv pasari moarte in provincia Zonguldak, situata pe malul Marii Negre. Si Gokhan Sozer, guvernatorul provinciei Yozgat, la 200 kilometri est de Ankara, a anuntat prezenta virusului si posibila infectare a unor pasari din alte trei localitati. Cea mai vestica regiune unde a fost detectat virusul este provincia Bursa, la 250 kilometri sud de Istanbul.
CRITICI. Autoritatile sunt supuse tirului de critici privind incetineala cu care s-a actionat pentru rezolvarea crizei, avand in vedere ca primele alerte privind aparitia gripei aviare in Turcia au fost emise in urma cu doua luni. Un primar din provincia Agri a afirmat chiar ca a trebuit sa-si foloseasca ""pilele"" din Ankara pentru a rezolva problema pasarilor moarte la el in sat, desi veterinarii prelevasera probe in urma cu mai bine de o luna, dar nu s-au mai obosit sa ii comunice rezultatele.

PAVILION