De mai bine de o luna incerc sa scriu despre cum a incremenit PSD in proiect, despre slaba, iar uneori penibila prestatie politica a celui mai important partid din opozitie. Realitatea m-a impiedicat de fiecare data. Lucruri mult mai importante ori m
De mai bine de o luna incerc sa scriu despre cum a incremenit PSD in proiect, despre slaba, iar uneori penibila prestatie politica a celui mai important partid din opozitie. Realitatea m-a impiedicat de fiecare data. Lucruri mult mai importante ori mai grave s-au petrecut, se petrec, asa incat ramane, poate, pentru data viitoare.
Un remarcabil poet a facut praf guvernarea. Domnia sa nu era suparat pe lipsa de performanta, in special economica, a executivului. Nu era deranjat de inexistenta unui proiect clar si convingator pentru Romania. Amarnica suparare i-a fost provocata de renuntarea la alegerile anticipate, care ar fi permis o guvernare fara opozitie, de neputinta inlocuirii presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, ba chiar si a judecatorilor Curtii Constitutionale, de mentinerea sefilor serviciilor de informatii si a unor ambasadori. Una peste alta, o guvernare de chirpici in care preturile la benzina, gaze sau lumina nici nu mai conteaza. Cat despre nivelul de trai sau mortalitatea infantila, acestea sunt mai putin importante decat dnii Vacaroiu, Nastase sau Timofte. Respectarea drepturilor omului ? Un moft costisitor. O reprezentanta a societatii civile, poate cea mai importanta, dna Alina Mungiu Pippidi cere instituirea prezumtiei de vinovatie pentru intreg poporul, ca sa nu mai pierdem vremea cu justitia. Peste 200 de ani de lupta pentru respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului sunt calcati in picioare. Nici o reactie din partea politicienilor, presei sau a societatii civile. Daca dl CV Tudor ar fi cerut asa ceva sau un membru PSD, ce mai reactii, ce mai acuze, ce mai denunturi in strainatate.
Un ministru liberal, dl Eugen Nicolaescu, pus in fata unei sentinte judecatoresti nefavorabile, o declara puternic influentata politic. In plina criza de nervi zice ca va da o lege care sa interzica parlamentarilor sa se adreseze justitiei! Relatia dlui Nicolaescu cu Puterea este una personala, in sensul ca o poate folosi pentru sine ori de cate ori are nevoie. Parerea sa despre drepturile si libertatile fundamentale nu difera de cele ale poetului si ale dnei Pippidi.
Primul-ministru a fost foarte grijuliu cu drepturile dlui Patriciu. Nu care cumva justitia sa nu i le respecte. Dar respectarea acelorasi drepturi, in cazul altora, cum ar fi Sorin Oprescu,nu-l mai intereseaza. Nici un telefon, nici o primire in audienta, nici o conferinta de presa. Din contra, aproba public comportamentul si declaratiile colegului sau de la sanatate. In consecinta, chiar si primul-ministru are o problema cu drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Prefectii au fost validati pe post ! Dupa principiul dintre ei, pentru ei, nici o sansa pentru altii. Pentru ca asa au vrut unii, bucurestenii, de pilda, sunt obligati sa traiasca sub prefectoratul dnei Mantale, vie imagine a produselor Dove. Ciudat este ca, in timp ce prefectii sunt considerati deja apolitici de presa portocalie, oameni fara apartenenta politica, numiti de PSD in anumite functii, sunt pesedisti si, in consecinta, trebuie inlaturati.
Ministrul Justitiei, dna Macovei, s-a trezit intr-o situatie neplacuta. Pe vremea in care presta la APADOR-CH s-a manifestat public in favoarea dlui Gregorian Bivolaru. Va dati seama ce-au gandit judecatorii suedezi cand au citit doua documente diferite, semnate de aceeasi persoana. Unul, al APADOR-CH, care denunta abuzurile impotriva dlui Bivolaru. Celalalt, cererea de extradare, semnata de dna ministru Macovei. Ca ministru, dna Macovei nu si-a schimbat convingerile. Iata de ce in Suedia au ajuns doar documentele necesare justitiei suedeze, pentru a-i da castig de cauza dlui Bivolaru.
Cred ca o comisie parlamentara de ancheta este mai mult decat necesara. Pentru ca la mijloc nu se afla cariera dlui Botos sau a unor procurori. Nici onoarea dnei ministru. La mijloc se afla Romania, dar si onoarea justitiei noastre. Daca dna ministru putea sa faca ceva pentru Romania si nu a facut, sa plateasca. Pana atunci, si dna Macovei poate fi un exemplu de relatie personala cu Puterea.
Din 1946 si pana in prezent, principiul ""c-asa vrea muschii mei"" domina, dar si macina Romania. Daca nu-l inlaturam , ne va termina el. Pe toti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.