Se stie ca pilula reduce pofta de sex. Dar cercetatorii americani aduc dovezi ca libidoul se mentine scazut si dupa un an de la renuntarea la contraceptivele orale. O echipa de cercetatori americani a studiat efectul pe termen lung al contrace

Se stie ca pilula reduce pofta de sex. Dar cercetatorii americani aduc dovezi ca libidoul se mentine scazut si dupa un an de la renuntarea la contraceptivele orale.

O echipa de cercetatori americani a studiat efectul pe termen lung al contraceptivelor orale asupra nivelului de testosteron la femei. Dupa un an de la intreruperea administrarii pilulei, unele femei prezinta nivelul testosteronului modificat, dar si libidoul mai scazut.
Modul cum influenteaza pilula dorinta sexuala face obiectul a numeroase studii. Unul dintre mecanismele implicate este producerea de hormoni masculini. Testosteronul, hormon masculin prin excelenta, are un rol decisiv in mentinerea libi-doului. Si nu este vina barbatilor, ci chiar a femeilor, care au si ele o secretie ovariana a acestui hormon. Dar, in cazul femeilor care folosesc pilula contraceptiva, activitatea acestui hormon este redusa.
EXPLICATII. Pe de o parte, deoarece ovarele pur si simplu isi diminueaza secretia de testosteron. Pe de alta parte, din cauza unei substante numite ""globulina pentru transportul hormonilor sexuali"" sau SHBG in limbajul profesionist. Aceasta molecula, asa cum indica si numele, serveste la transportul testosteronului in organism. Problema este ca, atunci cand testosteronul este legat de SHBG, el nu mai este capabil sa-si indeplineasca misiunea, respectiv intretinerea libidoului. In perioada administrarii de contraceptive orale, femeia produce mai mult SHBG, ceea ce diminueaza nivelul testosteronului activ in sange. Mecanismul e simplu: scade testosteronul, creste SHBG = se dezechilibreaza libidoul!
Dar cercetatorii de la Clinica Lahey din Boston (Massachusetts) au vrut mai mult: sa demonstreze ca efectele pilulei asupra libidoului se prelungesc si dupa renuntarea la contraceptiv. Echipa doctorului Andre Guay, directorul Centrului de Endocrinologie si Disfunctii Sexuale, a tinut sub observatie 124 de femei active sexual, care folosesc contraceptive orale si se plangeau de scaderea dorintei de a face sex.
VALORI. Cercetatorii au stabilit la aceste femei nivelul SHGB in sange si au descoperit ca valorile sunt de patru ori mai ridicate, comparativ cu femeile care nu folosesc contraceptive. De asemenea, ei au mai observat ca femeile care au renuntat la pilule mentin nivelul SHGB inca ridicat. Astfel, si dupa 11 luni dupa ce au renuntat la contraceptive, nivelul SHGB era de doua ori mai ridicat fata de normal.

SFATUL MEDICULUI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.