Profesorul doctor Petre Bratila arata ca infertilitatea primara este provocata de unele anomalii in structura si in functia unor organe, care impiedica graviditatea. Infertilitatea secundara - cea mai des raspandita - este provocata de consec
Profesorul doctor Petre Bratila arata ca infertilitatea primara este provocata de unele anomalii in structura si in functia unor organe, care impiedica graviditatea.

Infertilitatea secundara - cea mai des raspandita - este provocata de consecintele unui avort, de complicatii septice, de boli inflamatorii. Prin metoda endoscopica se actioneaza asupra cauzelor uterine sau asupra consecintelor unui chiuretaj. Tot prin intermediul endoscopului se elimina si unele anomalii congenitale. Cand uterul este malformat si exista un perete care-l imparte in doua sau cand niste aderente dupa alte operatii lipesc peretii uterului prin intermediul endocsopului, aceste componente anormale se taie electric. Alte metode fac parte din clasa laparoscopiei si inciziile sunt mici cat o butoniera de la camasa. Laparoscopic se rezolva endometrioza pervica, aceasta insemnand aparitia anormala a tesutului endometru (specific uterului) in alte locuri decat este firesc: in ovare, in trompe, in abdomen. Acestea pot determina disfunctia ovarelor, chisturi, sclerozari. In uter, acest tesut endometru, aparut anormal, se extirpa cu laser su cu laparoscop. Cu laparoscopul se opereaza si infundarile de trompe. Prin interventiile laparoscopice nu se deschide abdomenul cu bisturiul, sangerarea este redusa, iar lezarea tesuturilor, minima. Exista situatia cand femeile nu pot duce la bun sfarsit o sarcina, nu pot mentine sarcina. Uterul nu poate retine oul, nici embrionul, nici fatul. De vina sunt unele anomalii congenitale, cand uterul este prea mic sau malformat, nesimetric. De vina sunt si fibroamele uterine care prin dezvoltarea in uter perturba mersul sarcinii. In timpul sarcinii, fibroamele cresc foarte mult, chiar isi tripleaza dimensiunile. Cu laparoscopia se extrag fibroamele uterine fara a apela la chirurgia deschisa. Cu laparoscopul se scot fibroame avand dimensiunea pana la cinci centimetri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.