Interzicerea vaccinarii preventive contra pestei porcine poate crea probleme mari crescatorilor de porci. Fermierii trebuie sa intareasca masurile de prevenire, pentru a nu se trezi cu focare de infectie. De la 1 ianuarie, vaccinarea profilactica

Interzicerea vaccinarii preventive contra pestei porcine poate crea probleme mari crescatorilor de porci. Fermierii trebuie sa intareasca masurile de prevenire, pentru a nu se trezi cu focare de infectie.

De la 1 ianuarie, vaccinarea profilactica a porcilor contra pestei clasice a fost interzisa si in crescatorii, dupa ce din septembrie 2003 aceasta fusese sistata in gospodariile populatiei. Aceasta masura este o cerinta a Uniunii Europene pentru a permite accesul tarii noastre la comertul comunitar cu porci vii, carne si produse din carne de godac.
RISC. Cum pesta porcina este o boala foarte contagioasa, iar mortalitatea in randul grasunilor infestati este de aproape 100%, interzicerea vaccinarii ar putea determina aparitia de focare in ferme. Acest risc este deocamdata mic, deoarece crescatorii au facut vaccinari chiar si la 31 decembrie, iar imunitatea pe care au capatat-o scroafele se transmite si odraslelor nou-nascute. Insa efectul vaccinului dispare in circa doua luni, spun reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA). De aceea, in toate cele 284 de complexuri de porci, existente in Romania, masurile de prevenire trebuie intarite.
MASURI. ""Din moment ce au fost autorizate, toate unitatile au instituite masuri de biosecuritate. Depinde insa in ce masura acestea au fost intretinute, respectiv respectate"", a declarat Dan Marcu, vicepresedintele ANSVSA. Complexurile trebuie sa fie izolate de exterior, sa dispuna de filtre de dezinfectie la intrare, angajatii trebuie sa-si schimbe hainele ""de strada"" si sa faca dus inainte de a intra in contact cu animalele. Daca aceste reguli nu sunt respectate si apar cazuri de pesta in complexuri, proprietarii nu vor primi nici un sfant despagubire pentru animalele moarte sau ucise.
AVANTAJ. ""Nu este deloc o problema simpla. Vor trece doi-trei ani pana cand pesta porcina va putea fi eradicata in totalitate"", a declarat Gabriel Predoi, directorul general in ANSVSA. Insa ANSVSA va solicita Uniunii Europene aprobarea ca unitatile libere de boala sa poata face export, a explicat Predoi. De altfel, o delegatie de experti UE se va afla in Romania in luna februarie, pentru a analiza modul in care autoritatile romane aplica masurile de eradicare a pestei porcine.
DEROGARE. Comisia Europeana a acceptat insa ca Romania sa vaccineze de necesitate porcii mistreti din zonele unde pesta a fost confirmata in mediul salbatic. In acest moment, in 14 judete ale Romaniei testele facute la mistretii vanati au iesit pozitive. Mistretii sunt principala sursa naturala de infectie a porcilor domestici cu virusul salbatic al pestei. De aceea, in padurile de aici vor fi puse momeli care contin vaccin.

FOCARE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.