Hepatita C poate fi depistata prin testarea salivei, nu numai prin analize de sange, arata cercetatorii israelieni. Este o metoda de perspectiva in ceea ce priveste screening-ul in masa al hepatitei C in tarile slab dezvoltate. In prezent, pentru
Hepatita C poate fi depistata prin testarea salivei, nu numai prin analize de sange, arata cercetatorii israelieni.

Este o metoda de perspectiva in ceea ce priveste screening-ul in masa al hepatitei C in tarile slab dezvoltate. In prezent, pentru depistarea hepatitei C sunt folosite analizele de sange, prin care se determina prezenta anticorpilor produsi de organism ca raspuns la infectarea cu virusul C. Aceste analize sunt destul de costisitoare, ceea ce le face inaccesibile in statele sarace.
METODA. Cercetatorii israelieni au propus o metoda mai ieftina - depistarea anticorpilor la virusul C prin analiza salivei. In timpul testelor, la pacientii cu semne vizibile de boala eficienta metodei a fost de 100%, la fel ca in cazul analizelor traditionale. Diferenta a aparut atunci cand au fost testati pacienti infectati cu virusul hepatitic C, dar care nu aveau simptomele bolii. Astfel, prin testul salivei au fost descoperite 94% dintre cazuri, in vreme ce prin analizele de sange - numai 63%. (Georgeta Licsandru)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.