Rafuiala mare ieri la Primaria Capitalei. Intalnirea dintre reprezentantii Termoelectrica si viceprimarul general, Razvan Murgeanu, s-a lasat cu scantei. Motivul. Solicitarea Termoelectrica de a majora cu 56% pretul de livrare a agentului termic.

Rafuiala mare ieri la Primaria Capitalei. Intalnirea dintre reprezentantii Termoelectrica si viceprimarul general, Razvan Murgeanu, s-a lasat cu scantei.

Motivul. Solicitarea Termoelectrica de a majora cu 56% pretul de livrare a agentului termic. Acest lucru ar insemna ca Primaria Capitalei sa aloce o subventie pentru incalzire in valoare de 6.500 miliarde de lei vechi, jumatate din bugetul pe 2006. Pana la dublarea facturii pentru incalzire, platita de populatie, ar fi doar un pas, pentru ca municipalitatea nu poate acoperi diferenta de tarif din subventie.
""Vor o majorare a tarifului cu 56%. Este inacceptabil! Si mai vor sa majoreze de ieri, daca s-ar putea. Nu mi-au spus care este motivul care sta la baza cresterii de pret. Am aflat ca si-au trecut si majorarea salariilor cu 20%, pierderile din sistem. Noi platim deja pierderile RADET, de ce sa le mai platim si pe cele ale Termoelectrica?"", a spus Razvan Murgeanu.
COSTURI ENORME. O crestere cu 56% a pretului de livrare a agentului termic ar presupune majorarea subventiilor alocate de la bugetul local pentru incalzire cu peste 4.400 miliarde de lei vechi, fata de nivelul actual de 2.000 miliarde de lei vechi.
Pentru ca discutiile s-au incins, cei de la Termoelectrica au fost chemati miercurea viitoare cu o majorare de data asta corecta. Municipalitatea poate acoperi o crestere de cel mult 15%-20% prin majorarea subventiilor. Restul de 80%, adica 481.600 lei pentru gigacalorie, revine omului de rand.
""Marea noastra problema e ca nu avem alternative. Chiar daca marim aria celorlalte centrale, la un mamut ca Termoelectrica nu poti renunta usor. Iar pentru cetatean ar inseamna sa aiba costuri in plus de 4.000 miliarde de lei, adica o crestere cu 150% a facturii pentru consumul de apa calda si caldura"", a mai spus Murgeanu. Adriean Videanu (foto), primarul general al Capitalei, a completat: ""Nu consider corecta atitudinea Termoelectrica. Voi folosi toate instrumentele, inclusiv cel politic, pentru a rezolva aceasta problema. Solicitarea Termoelectrica este aberanta si mi se pare absolut inacceptabila"".

JUSTIFICARILE SCUMPIRII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.