Un afacerist ambitios, William Shakespeare a reusit sa stranga de-a lungul timpului, spre deosebire de alti scriitori, milioane de dolari, fapt pentru care dramaturgul englez se afla pe locul cinci in topul celor mai bogate personalitati post-mortem,
Un afacerist ambitios, William Shakespeare a reusit sa stranga de-a lungul timpului, spre deosebire de alti scriitori, milioane de dolari, fapt pentru care dramaturgul englez se afla pe locul cinci in topul celor mai bogate personalitati post-mortem, cu o avere de 15 milioane de dolari anual.


""Dragostea mea e mai bogata decat cuvintele"", scria Shakespeare in ""Regele Lear"". Dramaturgul a aplicat aceeasi regula si in viata de zi cu zi. Datorita unui simt practic dezvoltat, ""afaceristul"" a fost in stare sa adune destui bani incat sa-si cumpere, printre multe alte lucruri, cea mai mare casa din orasul sau natal Stratford-Upon-Avon. De exemplu, mostenitorii autorilor J.R.R.Tolkien, Theodor (""Dr. Seuss"") Geisel sau Charles Schulz stiu foarte bine ca venitul real al unui scriitor se resimte abia dupa cativa ani de la moartea acestora, venituri care intra grabnic pe mainile dibace ale managerilor specializati. Mostenitorii ""Bardului"" nu au de ce sa-si faca probleme, intrucat sunt decedati.
DREPTURI DE AUTOR. Dupa calcule avizate, experti publicitari, in licente sau intermediari au ajuns la concluzia ca averea anuala a lui Shakespeare atinge 15 milioane de dolari. De unde vine aceasta suma fabuloasa? Se pare ca o parte din suma vine din publicarea a 37 de piese scrise de William inainte de moartea sa in 1616. In SUA, drepturile de autor asupra proprietatii intelectuale expira la 95 de ani dupa moartea autorului, legile internationale aplicandu-se la fel. Deoarece operele lui Shakespeare tin de domeniul public, orice editor din lume ii poate tipari operele. Numai anul trecut s-au publicat 89 de editii noi si traduceri ale pieselor sale de teatru. In fiecare an, milioane de antologii, piese si adaptari ale pieselor de teatru sunt vandute individual, scolilor si teatrelor. In SUA, 657.000 de titluri shakespeariene s-au vandut in 2004. Avand in vedere ca Shakespeare a fost tradus in 118 limbi, incusiv in limbajul semnelor si Klingon, expertii din domeniu au calculat 10 milioane de copii care se ""misca"" anual, o copie fiind estimata la 1 dolar, iar 5.000 de piese de teatru se joaca anual in teatrele de profesionisti sau amatori. Opt filme inspirate din Shakespeare au fost lansate anul trecut la Hollywood, dintre care versiunea indiana a piesei ""Macbeth"" intitulata ""Maqbool"" si ""Negutatorul din Venetia"" cu Al Pacino, care a ajuns si pe ecranele din Romania. Drepturile de autor pentru productiile din anul trecut insumeaza cel putin doua milioane de dolari.
BRAND. Cei care nu se omoara sa-l citeasca, sa vizioneze filme sau piese de teatru, nu omit totusi sa-si cumpere produse marca Shakespeare: tricouri, cani sau calendare. Martin Cribbs, managerul celebritatilor decedate al firmei Corbis, firma specializata pe licenta drepturilor de imagine a unor vedete precum Albert Einstein, Mae West sau Sigmund Freud, printre altii, a marturisit ca averea lui Shakespeare din drepturile de imagine se ridica la peste un milion de dolari. Afacerist ambitios, dramaturgul, actionar al institutiei pentru care lucra, unul din cele mai de succes teatre londoneze ale momentului, Globe, isi negocia tariful, reusind sa fie platit dublu pentru o singura opera: din incasarile spectacolelor si din publicarea pieselor sale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.