Printr-o fericita si binevenita initiativa editoriala s-a lansat, spre sfarsitul anului trecut, pe piata romaneasca a disputelor de idei politice, volumul "Axa" (Editura ZIUA, 2005), subintitulat, ca sa fie mai limpede, "Noua Romanie la Marea Neagra"
Printr-o fericita si binevenita initiativa editoriala s-a lansat, spre sfarsitul anului trecut, pe piata romaneasca a disputelor de idei politice, volumul "Axa" (Editura ZIUA, 2005), subintitulat, ca sa fie mai limpede, "Noua Romanie la Marea Neagra", sub coordonarea istoricului-ziarist Victor Roncea. Elegantul op, avandu-l pe coperta, in chip de "axa" in jurul careia se invart cu adevarat sucelile si rasucirile istoriei, pe presedintele-judoka Vladimir Putin, aglutineaza numeroase contributii gazetaresti ale echipei de "foreign policy" de la ZIUA, cat si "materiale" dintre cele mai diverse, selectate anume pentru a intregi valoarea istorico-documentara a unui volum consacrat unui subiect delicat pentru romani, devenit de maxima actualitate prin derularea intempestiva a evenimentelor. Inca o dovada ca istoria se face din mers: ce este azi stire devine maine subiect de analiza politica, asa cum "intamplarile" de ieri pot da coerenta logica deciziilor politice de astazi. Suntem obligati sa mentionam intreaga echipa, in frunte cu George Damian, un sagace si bine informat editorialist-comentator, alaturi de ceilalti membri ai "desantului" redactional: George Coman, Ileana Cornea, Anne Marie Lupascu si Luciana Pop. O nota liminara, sub semnatura coordonatorului Victor Roncea, ii mentioneaza printre cei care au contribuit la alcatuirea lucrarii si pe activul corespondent Tesu Solomovici, expert in chestiunile Orientului Mijlociu, si pe reprezentantii grupului Civic Media. Publicat cu sprijinul Fundatiei Konrad Adenauer, al Institutului pentru Politici Publice si al Asociatiei Civic Media. Cam acestea ar fi datele tehnice ale volumului. Extrem de interesant, atunci cand nu se dovedeste realmente util celor interesati de noua conjunctura geostrategica a Romaniei. Prinsa in paienjenisul obligatiilor contractate cu NATO sau asumate de Uniunea Europeana, dar si nevoita sa navigheze diplomatic printre interesele Rusiei si ale celorlalte puteri zonale. Sumedenia de analize politice, interviuri, conferinte si articole de varii feluri dau masura importantei rolului si prezentei active a Romaniei in gestionarea viitorului imediat si de durata al Europei. Interese strategice, ticalosiile trecutului sau ambitiile prezentului se intersecteaza la tot pasul. Doar Marea Neagra pare consecventa cu ea insasi si se poate conta pe solidaritatea ei neconditionata.
Avem la indemana 6 capitole mari si late care sistematizeaza materialele stranse (poate prea in pripa) laolalta. Daca analizele cele mai consistente apar in prima sectiune, unde se itesc si nume zanganitoare precum Bruce Jackson, Traian Basescu, Sergiu Medar - apreciem drept corecte opiniile si observatiile noului sef al Comunitatii de informatii, la o prima luare de contact publicistic a unui practician al anonimatului - sau Mark Taplin, gasim excelente radiografii documentar-documentate in dosarele legate de "Rasaritul romanesc": "Dosarul Bastroe-Insula Serpilor-Marea Neagra" si "Dosarul Bucovina-Basarabia-Transnistria". Gasim si multe lucruri spuse pe sleau de acesti inimosi ziaristi, ceea ce uneori politicienii sunt obligati sa evalueze/ rosteasca in formule evaziv-diplomatice. Totul merita citit si, de ce nu, analizat la rece. Nu intram in detaliile unor afirmatii sau in controversele provocate de altele. Afirmatiile si glosele istoricului Gheorghe I. Bratianu, binevenit reeditate si asamblate in volum, raman si azi exemplare. Este un fapt imbucurator ca astfel de analize politico-istorice se constituie intr-un instrumentar de lucru nu doar pentru uzul teoreticienilor intr-ale istoriei, ci pot fi utile si practicienilor de astazi intr-ale politicilor de tot felul. Cei care se ocupa cu "planificarea politica" la Presedintie, Guvern sau Parlament au in acest volum un util si documentat dosar de "punctaje". O varianta restransa si o prezentare (succinta) in (macar) doua limbi de circulatie ar fi absolut trebuincioase. Mai ales ca suntem in pragul admiterii in UE, iar la Haga este pe rol procesul legat de Insula Serpilor. Sa mai amintim de importanta lui? Iar gazele din Marea Neagra pot imbunatati calitatea aerului din intreaga zona. Cartea merita mult mai atente observatii (de ce nu si lansari-dezbateri?) decat simplele noastre note de lectura. Ce se doresc si o apreciere amicala la adresa intregii echipe coordonate de Victor Roncea. Cu o vorba a lui I.V. Stalin, la incheierea unei sedinte de "Politbiro", spunem si noi: "Pentru azi numai atat!".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.