Fara a mai repeta recordurile anului 2004, Bursa a atins calitati demne de maturitatea marilor ringuri ale lumii. Desi mai mici, randamentele pietei s-au pastrat in zona exceptionalului. Bursa arata tot ce pot economia si liderii sai. Companiil

Fara a mai repeta
recordurile anului 2004, Bursa a atins calitati demne de maturitatea marilor ringuri ale lumii. Desi mai mici, randamentele pietei s-au pastrat in zona exceptionalului. Bursa arata tot ce pot economia si liderii sai.

Companiile cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au incheiat anul trecut cu o valoare de piata (capitalizare bursiera) de peste 15,3 miliarde de euro, cu 64% mai mare decat in 2004. Este valoarea maxima pe care Bursa a fost lasata sa o puna in evidenta dupa aproape doi ani de la lansarea Programului guvernamental ""O piata puternica"".
UNIFICAREA BURSELOR. Doua mari realizari se pot bifa din program: realizarea Bursei unice, prin absorbtia Bursei Rasdaq, si cresterea pragului maxim de detinere de actiuni la o SIF de catre un investitor. Dupa un an 2004 cu cresteri de 100%, plusul de 51% inregistrat de indicele BET anul trecut ramane exceptional, mai ales ca se produce dupa o suita de ascensiuni si caderi repetate.
Maxima este si acuratetea cu care Bursa dezvaluie realitatea economiei romanesti, chiar si atunci cand releva ceea ce ii lipseste. In urma unor oferte publice initiale de actiuni, au fost cotate doar trei noi companii, de dimensiuni mai curand mici. Chiar si asa, avem in sfarsit listate o companie de echipamente IT&C (Flamingo, cu simbolul bursier FLA) si o societate de brokeraj (Broker SA - BRK). ""Marile listari de companii de stat se lasa asteptate, desi primele erau programate pentru 2005"", observa Razvan Pasol, director general al societatii de brokeraj Intercapital Invest, care adauga la lipsuri ""modificarile frecvente ale Codului Fiscal si dezinteresul guvernantilor pentru stabilitatea pietei"".
Tranzactiile cu actiuni Transelectrica sunt asteptate abia la primavara. Transgaz inca isi cauta intermediarul care s-o aduca la Bursa, in timp ce marea frustrare a brokerilor, absenta titlurilor de stat, are sanse mici de a fi lecuita anul acesta. Una peste alta, pana acum, economia romaneasca nu a putut propulsa decat 64 de companii demne de exigentele bursei.
IN TOP. Ca de obicei, actiunile bancilor si ale companiilor petroliere au tinut capul de afis. Titluri ca BRD, Banca Transilvania (TLV), Petrom (SNP) sau Rompetrol Rafinare (RRC) si mai ales SIF-urile au atras majoritatea coplesitoare a banilor investiti, din care sume semnificative au venit de la straini. Sectorul bancar este inca in plina dezvoltare, iar cel petrolier este la mare cautare oriunde in lume. In plus, SNP si RRC sunt companii redutabile nu numai in Romania. Apartenenta celei dintai la un grup OMV dornic de profituri si expansiunea Rompetrol, inclusiv prin achizitia unui mare lant de retail francez, sunt atuuri suplimentare. Numai fortarea unor scandaluri juridice a tinut in frau cresterea actiunilor cu simbolul RRC la doar 18%. In acelasi timp, cresterea titlurilor SNP a fost limitata la 46% de campania care a amintit austriecilor ca titeiul romanesc nu poate fi inregistrat contabil, la Bucuresti, la fel de scump cum este cotat cel de la Londra. Razvan Pasol crede ca 2006 va fi anul companiilor petroliere, ""daca rezultatele bune ale acestora continua, iar scandalurile legate de Rompetrol se atenueaza"".

BROKERI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.