Despre Pamfil Seicaru s-a spus ""Santajul si etajul"". Despre dna Alina Mungiu-Pippidi se poate spune ""Cvartalul si scandalul"". Evanghelista societatii civile nu poate da coltul strazii fara sa lase in urma o incaierare. Scandalul e pentru adrenali
Despre Pamfil Seicaru s-a spus ""Santajul si etajul"". Despre dna Alina Mungiu-Pippidi se poate spune ""Cvartalul si scandalul"". Evanghelista societatii civile nu poate da coltul strazii fara sa lase in urma o incaierare. Scandalul e pentru adrenalina dnei Mungiu, ce este Sfantul Graal pentru altii. Dar dna Mungiu chiar gaseste ce cauta.
De data aceasta a aflat mania tovarasului Teoctist Arapasu. Longevivul secretar al organizatiei de baza a Bisericii Ortodoxe Romane o acuza de blasfemie pentru o nazarire dramatica montata in dulcele targ al Iesilor. Ne aflam in situatia cunoscuta istoric sub numele ""sacul si petecul"".
Pe nedrept Prea Fericitul primas al BOR a iesit cam devreme dintr-o dieta pe care i-am recomandat-o cu ani in urma. Daca s-ar fi tinut de ea, pana in clipa in care scriu aceste randuri, ar fi inghitit cel putin 5.840 de copii ale telegramei din decembrie 1989 prin care il felicita pe Nicolae Ceausescu pentru reprimarea timisorenilor: 16 ani x 365 de zile = 5.840 de copii. Una pe zi. Ca vitamina C. Sau ca untura de peste.
Desi se rupe de la mijloc si se mananca de la coada, pestele de la cap se impute. Unde a fost vocea capului BOR, cand prea multi din slujitorii bisericii erau instruiti sa puna la dispozitia Securitatii continutul spovedaniilor unor enoriasi? Ce ""religie"" slujea atunci crestinul nostru patriarh? Devenita mai polivalenta decat sala preacuviosului Ceausescu, dna Mungiu se vrea o interfata universala. Vorbeste, scrie, semneaza, primeste finantari si da comunicate in numele societatii civile, al valorilor democratice, al Justitiei, al corectitudinii politice, al pinguinilor, al polilor magnetici etc. Practica insa o omoara: la televiziunea nationala a nascut nostalgii dupa sinistrul Cornelius Rosianu, a gadilat rezultatele unor sondaje pana le-a facut sa strige ""Sa traiti bine!"" si e atat de ""dedicata"" statului de drept, incat, spre a-l vedea rapunand coruptia, cere inlocuirea prezumtiei de nevinovatie cu prezumtia de vinovatie.
Mai jenante chiar decat gropile in care calca sunt explicatiile date de dna Mungiu. Nu toate reactiile critice fata de montarea ieseana a ""Evanghelistilor"" au venit de la fundamentalisti ortodocsi, sfertodocti ori publicatii antisemite. Nu toate obiectiile aduse productiunii Mungiu-Vitse sunt generate de miopia unui ""popor de tarani"". Zicerea ""bisericile au ramas mult in urma democratiilor"" intra in competitie cu ""iarna nu-i ca vara"". Prea solicitata, dna Mungiu n-are vreme sa-si puna prisnite cu bun-simt cand o doare aroganta.
Regizorul anunta posibilitatea unei continuari intitulate ""Gigi Becali, al cincilea evanghelist"". O contrapropunere pentru dna Mungiu: in noua productiune, Bill Clinton ia locul lui Iisus, iar Maria Magdalena este inlocuita de Monica Lewinsky. Cunoscand sentimentele unor francezi fata de americani, banuiesc ca dl Vitse n-ar avea nici o retinere sa repete cu migala celebra scena a alaptarii Monicai. Sigur, o asemenea isprava ar putea periclita unele finantari transatlantice, dar ar tine tandemul de enoriasi iconoclasti Pippidi-Vitse mai aproape de faptul istoric si mai departe de ""scandaluri fundamentaliste"". In vreme ce autenticitatea giulgiului de la Torino ramane controversata, ""babetica"" albastra pastrata de Monicuta e proba de dosar.
Finis coronat opus: cum Teoctist Arapasu crede ca un popor poate fi mantuit printr-o catedrala cat Casa Neamului, propun ca, la terminarea constructiei, Papesa Alina sa fie instalata in scaunul patriarhal al Societatii Civile, spre impacarea tuturor fortelor ultraprogresiste de azi, aflate intr-un conflict fundamentalist de cand le stim.
In mana dreapta sa tina strans de tot carja lui Vitse. Amin!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.