Romania a cheltuit pana in prezent cu virusul H5N1 peste 8 milioane de euro. Doar pentru dezinfectante si echipamente de dezinfectie. O suma imensa din care mai bine de jumatate a fost tinuta la secret. Mai precis este vorba de banii cheltuiti din bu

Romania a cheltuit pana in prezent cu virusul H5N1 peste 8 milioane de euro. Doar pentru dezinfectante si echipamente de dezinfectie. O suma imensa din care mai bine de jumatate a fost tinuta la secret. Mai precis este vorba de banii cheltuiti din bugetul Ministerului Transporturilor, bani
de care nu vorbeste insa nici un oficial.

Autoritatile statului afirma ca gripa aviara ne-a costat pana in prezent in jur de 132 miliarde de lei. Dintre care 95 de miliarde de lei ar fi costat dezinfectantele si echipamentele de dezinfectie, si aproximativ 19 miliarde despagubirile pentru pasarile eutanasiate. Alte 20 miliarde de lei au fost alocate Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala. Niste calcule sumare demonstreaza insa ca aceasta suma este cu mult mai mare. Aproape dubla. Oficialii vorbesc doar despre materialele achizitionate de Autoritatea Veterinara cu bani primiti din bugetul Ministerului Agriculturii. In schimb trec sub tacere sumele cheltuite cu achizitionarea de materiale si echipamente pentru combaterea si supravegherea gripei aviare efectuate din bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).
SECRET. Am solicitat Ministerului Transporturilor inca de la 18 decembrie sa ne precizeze ce suma a fost cheltuita pana in prezent cu gripa aviara. Intrebare care a luat Ministerul Transporturilor total pe nepregatite. De inteles, daca avem in vedere faptul ca, cu exceptia unei declaratii facute la 17 octombrie de Ioan Andreica, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), nici un oficial nu a mai suflat o vorba despre acesti bani. Dar total absurd daca tinem cont ca este vorba de cateva milioane bune de euro de la bugetul de stat. Andreica estima la vremea respectiva ca este vorba de 2 miliarde de lei vechi pe zi pentru dezinfectantul ""nor"" si covoarele de dezinfectie (la intrarea si iesirea din zonele de preventie). Raspunsul oficial al ministerului l-am primit dupa doua saptamani, si nu face deloc lumina in aceasta chestiune. Dimpotriva. Iar clarificarile ulterioare au fost imposibil de obtinut, deoarece cei doi directori ai Companiei de Autostrazi si Drumuri, respectiv al CFR Marfa, nu erau disponibili.
BANII. Compania Nationala de Autrostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA precizeaza ca a ""inregistrat pana la aceasta data suma de 138 miliarde de lei cu titlul de cheltuieli pentru combaterea gripei aviare, din care a achitat suma de 67,83 miliarde de lei in conditiile in care pentru anul 2005 a avut alocata in baza HG nr. 1743 / 2005 suma de 54,40 miliarde lei"". CFR Marfa afirma ca au cheltuit pana in prezent cu gripa aviara din bugetul SNTFM CFR Marfa 3 miliarde de lei. Aceste sume nu se coreleaza cu cele primite prin HG 1743/2005: 81,6 miliarde de lei din fondul de interventii. Banii alocati sunt pentru ""asigurarea derularii actiunilor de prevenire si combatere a bolii la nivelul infrastructurii rutiere si de cale ferata din zonele care au fost declarate in carantina incepand cu data de 15 octombrie 2005. Iar din acestia, 54,4 miliarde de lei la ""cheltuieli materiale si servicii"" si 26,57 miliarde lei la ""transferuri neconsolidabile"". In timp ce cheltuielile materiale si serviciile reprezinta banii dati Companiei Nationale de Autrostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA, suma de 26,57 miliarde de lei reprezinta banii pentru CFR Marfa.
DEZINFECTIE. Cumuland cheltuielile Autoritatii Veterinare si ale Ministerului Transporturilor, se ajunge la o valoare impresionanta: 238 de miliarde de lei. Aproximativ 8 milioane de euro. Nu a fost posibil, din pacate, pana in prezent, sa aflam si cantitatile. Avand in vedere valorile, este vorba de cantitati impresionante. Cu atat mai mult cu cat legislatia in domeniu precizeaza foarte clar zonele care trebuiesc dezinfectate. Astfel, Ordinul 311 din 8 august 2001 (care transpune Directiva 92/40/CE) privind diagnosticul, profilaxia, supravegherea si combaterea influentei aviare si care sta la baza Planului de necesitate al Romaniei pentru influenta aviara, prevede dezinfectarea primara si secundara doar a ... exploatatiei infectate. Articolul 10 al Ordinului 311 / 2001 precizeaza ca ""in cazul confirmarii influentei aviare in gospodariile populatiei, boala se declara oficial, se instituie masurile de carantina si se dispune sacrificarea pasarilor din curtea sau curtile contaminate. Adaposturile si curtea sau curtile respective vor fi dezinfectate"". Iar in zona de protectie de 3 kilometri din jurul exploatatiei infectate, masurile de control prevad inspectii periodice, examinarea clinica a acestor pasari, iar daca este necesar, recoltarea de probe pentru examen de laborator. Peste tot, in Ordinul 311 se vorbeste insa doar de dezinfectarea exploatatiei infectate:
EXPLICATII. Ministrul Gheorghe Flutur ne-a declarat ca nu cunoaste suma exacta dar ""este vorba de acele filtre de dezinfectie la intrarea in zonele afectate si ca au avut cheltuieli mari cu ele"". Gheorghe Flutur sustine ca au fost amplasate filtre la intrarile/iesirile din judetele afectate.
Pe de alta parte la sfarsitul anului trecut au fost desfiintate filtrele de dezinfectie la granita dintre judetul Covasna si judetele Brasov si respectiv Bacau. Nici unul dintre aceste judete nu a fost afectat de gripa aviara. Daca pana alaltaieri existau 23 de focare in judetele Tulcea, Braila, Buzau, Calarasi si Ialomita, MAPDR a anuntat ca patru dintre ele - din Tulcea - au fost inchise. Este vorba de Ceamurlia de Jos, Maliuc, Caraorman si Periprava.
Ministerul Agriculturii a efectuat de altfel la inceputul lunii decembrie o modificare radicala in ceea ce priveste eutanasierea pasarilor. La debutul bolii a fost efectuat un adevarat ""genocid"" avicol, fiind sacrificate toate pasarile din intreaga localitate. Incepand cu luna decembrie s-a trecut la uciderea pasaretului doar din gospodaria infectata si gospodariile invecinate. Adica exact asa cum prevede si Ordinul 311. Gheorghe Flutur ne preciza ca motivul il reprezinta aparitia testelor rapide. Aceste teste erau insa omologate inca de la 4 noiembrie 2005.
BULGARIA: VIITOAREA DESTINATIE. Asa cum ne-a precizat Nicolae Stefan, directorul IDSA pasarile migratoare au inceput deja sa se deplaseze inspre Bulgaria: ""Sunt impinse din nord spre sud, spre Delta Nilului devreme. Cu cat vremea este mai rea, cu cat au mai putine solutii de hrana, cu atat pleaca mai repede. Cu cat vremea este mai blanda, cu atat ele raman mai mult. Dovada ca au venit incepand cu septembrie si suntem in sfarsitul lui decembrie si nici pana acum nu au plecat decat foarte putine"". La randul sau, Gheorghe Flutur solicita la mijlocul lunii decembrie conducerii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare sa informeze Ambasada Bulgariei de la Bucuresti cu privire la semnalarea focarului din Calarasi, intrucat ""stolurile de pasari merg spre nordul Bulgariei"". Pana in prezent, Bulgaria nu a declarat nici un caz de gripa aviara.

DOI MORTI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.