Intr-un studiu desfasurat pe tot parcursul anului 2005, o echipa de specialisti francezi a analizat nivelul substantelor chimice din fructe
si legume.

Putem respecta in deplina siguranta recomandarea medicilor de a consuma in fiecare zi minimum cinci fructe si legume? La aceasta intrebare au dorit sa raspunda specialistii francezi de la Institutul National al Consumatorilor cand au inceput studierea unui lot de 150 de fructe si legume specifice fiecarui anotimp. Vegetalele au fost analizate in intregime, inclusiv coaja, semintele sau samburele.
STUDIU. Rezultatele studiului au confirmat analizele anuale europene: 55% dintre produse nu contineau reziduuri de pesticide, 39% aveau cantitati egale limitelor autorizate, in timp ce 6% depaseau nivelul admis de chimicale.
Desi procentul de fructe si legume comercializate ilegal nu este prea mare, specialistii atrag atentia ca exista totusi pe piata produse care pot pune in pericol sanatatea oricarui consumator. ""Atat timp cat vegetalele periculoase nu sunt interzise, putem cumpara oricand mere sau rosii cu pesticide"", semnaleaza autorii studiului.
Ceea ce le-a atras de asemenea atentia specialistilor a fost descoperirea mai multor substante diferite in acelasi produs. Anumite fructe si legume contineau pana la opt chimicale.

RECOMANDARI