Puternic, foarte bun strateg, dar un fin si-n acelasi timp impozant diplomat. Acesta este portretul lui Ariel Sharon, unul dintre cei mai puternici lideri din Orientul Mijlociu. Poreclit ""Buldozerul"", atat de sustinatorii, cat si de opozantii

Puternic, foarte bun strateg, dar un fin si-n acelasi timp impozant diplomat. Acesta este portretul lui Ariel Sharon, unul dintre cei mai puternici lideri din Orientul Mijlociu.

Poreclit ""Buldozerul"", atat de sustinatorii, cat si de opozantii sai, premierul israelian se afla in cea mai importanta misiune care trebuie dusa la buna indeplinire. ""A ceda"" nu este, de altfel, un cuvant care sa il caracterizeze pe fostul om de arme. Intr-o ascensiune continua inca din timpul anilor cand a fost general, Ariel Sharon ""a luat cu asalt"" si scena politica, ghidandu-se dupa principiul ""pentru securitatea statului Israel, orice mijloace de a asigura asta sunt admise"". Veteranul Sharon si-a jucat intreaga cariera pe o singura carte - pastrarea aproape in totalitate a teritoriului israelian si asigurarea unor drepturi politice Israelului, dar si acordarea acestor drepturi, intr-o masura, ce-i drept, mai mica, partii palestiniene.
IN TOP. Dupa o perioada neagra, in timpul investigatiilor privind numarul mare de victime cauzat de invadarea Libanului, Sharon a reusit sa revina in prim-planul politicii israeliene, castigand sprijinul altor oameni politici si al opiniei publice. In 2000, dupa esecul negocierilor de la Camp David, Sharon l-a acuzat pe primul-ministru Ehud Barak ca tradeaza Israelul daca va fi de acord sa renunte la Ierusalim. Aceasta pozitie impunatoare l-a propulsat si mai mult pe generalul Sharon, care a fost numit premier in 2001 si in 2003. In ultimul sau mandat, liderul israelian a inceput operatiunile de retragere din Fasia Gaza si Cisiordania, pentru a aduce, dupa zeci de ani, pacea in regiune. In cazul in care soarta ii va fi potrivnica la fel ca fostului sau inamic declarat, Yasser Arafat, planurile de pace s-ar putea transforma in pulberea desertului.

CRIZA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.