Procedura de faliment a Combinatului Solventul Timisoara, obiect al unui proces aflat in derulare de cativa ani la Tribunalul Alba, declanseaza dispute la ""baioneta"" intre investitori ""de renume"" din Romania. Miza este fabuloasa: zeci de hectare de teren din intravilanul municipiului Timisoara, estimate la zeci de milioane de euro.

Procesul de lichidare judiciara si faliment, administrat de SC Ferm Consult SRL Timisoara, este disputat de trei societati, respectiv Valkiria Invest SRL Bucuresti, VGB Invest SRL Bucuresti si Frank Invest SRL Sacalaz, judetul Timis, care au licitat pentru cumpararea combinatului.
AFACERISTI. Valkiria Invest SRL Bucuresti este administrata de omul de afaceri Alexander Etienne Hergan, personaj cunoscut in urma activitatii la Bursa ""Chicago Board Options Exchange"", cu tranzactii si la Bursa de Marfuri din Sibiu. VGB Invest apartine fratilor Marian si Octavian Iancu, patronii lui Poli Timisoara, cercetati penal in dosarul ""RAFO Onesti"", sub acuzatia ca, alaturi de alte 18 persoane, printre care Corneliu Iacobov, ar fi prejudiciat rafinaria cu suma de 1.300 miliarde de lei. De altfel, fratii Iancu sunt mai vechi parteneri de afaceri ai Combinatului Solventul. A treia firma interesata este Frank Invest, despre care se spune ca s-ar afla sub influenta controversatului Zaher Iskandarani, mai ales ca sediul social este in localitatea unde functioneaza si fabrica de tigari a omului de afaceri arab. Pana la urma, disputa a fost adjudecata de Valkiria Invest, care a devenit proprietarul Solventul, desi a oferit un pret mai mic decat contracandidatele. De aici au aparut si problemele. Cererile celor trei societati pentru vanzarea patrimoniului combinatului timisorean au fost solutionate de judecatorul sindic Mircea Noslacan in sedinta din 27 octombrie a.c., prin respingerea cererii VGB Invest SRL de esalonare a platii sumei oferite la supraofertare, pe motiv ca posibilitatea respectiva nu a fost prevazuta si acceptata de toti participantii la licitatie. Judecatorul sindic a mai constatat ca singura supraoferta valabila a fost cea a SC Frank Invest SRL, devansata insa de Valkiria Invest, care a egalat supraoferta ramasa valabila, care s-a prevalat de o prevedere din caietul de sarcini, deoarece a prezentat prima oferta de cumparare a combinatului.

INTERES. ""Solventul"" Timisoara a devenit important pentru terenul pe cere se afla