In ziua de 5 noiembrie 1971, paznicul de la Ferma 7 Ghilad a anuntat postul de militie din Ciocova, judetul Timis, ca a gasit un cadavru in paduricea de salcami de langa canalul ""Lanca-Birda"". Cadavrul, descaltat de pantofi si fara ciorapi, era imbracat intr-un pantalon de culoare gri, din tegal. Buzunarele de la pantalonii victimei erau intoarse pe dos. Medicul legist a consemnat ca moartea poate data de 1-2 luni, varsta victimei apreciindu-se a fi intre 40 si 45 de ani. Procedandu-se la scotocirea imprejurimilor, s-a gasit un ambalaj de ciocolata amaruie, o sticla de coniac ""Tomis"" de 750 de ml, un ciorap din material sintetic, in care se aflau o lama de barbierit ""Edisson-Stainlles"" si un surub, lung de 38 cm.
CE CAUTA VICTIMA ACOLO? Spre a putea fi dat un raspuns, au fost formulate urmatoarele ipoteze: 1. Victima a fost surprinsa in timp ce intretinea relatii de dragoste in padurice cu sotul partenerei, prietenul ei, ori cu o alta persoana. La sustinerea acestei ipoteze au contribuit ambalajul de la ciocolata si sticla de coniac gasite, precum si faptul ca paduricea de salcami era cunoscuta ca un loc unde veneau in mod obisnuit unii indragostiti. 2. Victima a venit la pescuit si a avut un conflict cu cineva care a comis omorul. 3. Victima a venit in acel loc cu scopul de a trece fraudulos frontiera in Iugoslavia si a aparut un conflict cu ceilalti din grup cu calauza. Avandu-se in vedere aceste ipoteze,
s-au urmarit stabilirea mobilului omorului si circumstantele comiterii lui.
IDENTIFICAREA VICTIMEI. In urma unui examen de laborator s-a indicat ca victima avea varsta de 30-35 de ani. Procedandu-se la compararea datelor continute despre fiecare disparut din judetul Timis si judetele limitrofe, cele mai multe elemente de identificare au condus spre un anume Schadt Iosif din Timisoara. Discutandu-se cu sotia lui, acesta a relatat ca de mai multe luni nu mai convietuieste cu sotul ei. La data de 24.09.1971, iesind din spital, s-a dus la locuinta comuna, dar cand a deschis usa a observat ca o serie de obiecte lipsesc din apartament. Fiind convinsa ca este plecat la parintii lui ori la femeia cu care traieste in concubinaj, nu s-a alarmat. Trecand 14 zile si neintalnindu-se cu sotul ei, care intre timp a fost cautat si de colegii de serviciu, a anuntat disparitia lui la militie, depunand si o fotografie.
Reluandu-se verificarile, s-au stabilit urmatoarele elemente noi: Schadt Iosif nu s-a prezentat la locul de munca din ziua de 21.09.1971. Bufetierul din comuna Jebel sustinea ca in ziua de 22.09.1971
l-a vazut in jurul orei 9:00, intrucat a cumparat de la bufet doua ciocolate, un pachet de tigari ""Marasesti"" si o sticla de coniac ""Tomis"" de 750 ml. Era insotit de un tanar de circa 25 de ani, inalt, blond. Seful haltei din satul Ghilad isi aminteste ca in ziua de 23.09.1971 printre calatorii care au coborat din tren, la ora 9:20, se afla si Schadt Iosif care era insotit de un tanar. In aceeasi zi, la trenul care pleaca spre Ciacova, la ora 15:00, tanarul care fusese impreuna cu Schadt Iosif a fost vazut singur.

SFARSIT