La Bacau se rupe protocolul, la Valcea se dau pumni. Insurati cu forta de mama si de tata Stolojan - Basescu, democratii si liberalii din judete ameninta sa dea de pamant cu Dreptatea si Adevarul, in timp ce la centru Boc si Tariceanu se straduiesc

La Bacau se rupe protocolul, la Valcea se dau pumni. Insurati cu forta de mama si de tata Stolojan - Basescu, democratii si liberalii din judete ameninta sa dea de pamant cu Dreptatea si Adevarul, in timp ce la centru Boc si Tariceanu se straduiesc sa mentina aparenta armoniei, ba chiar vorbesc de fuziune.

In 2003, si-au unit fortele impotriva PSD. Au castigat alegerile si au obtinut puterea. Alianta pe care PNL si PD au construit-o insa se clatina de la baza. Din judete. Parafata de o strangere de mana intre Traian Basescu si Theodor Stolojan, dorita a se transforma intr-o fuziune, A.D.A. risca sa fie rupta de liderii judeteni. Daca la centru, Boc si Tariceanu, Orban si Boagiu, Hasotti si Berceanu au un for saptamanal in care sa se certe - Consiliul National de Coordonare - , in teritoriu aceste consilii nici macar nu se reunesc. Deciziile se iau separat. Conferintele de presa se tin separat. Ca sa se poata porcai liderii PNL si PD intre ei, de multe ori. Sau ca sa anunte public ca vor cere centrului suspendarea Aliantei in judetul lor. Cauza clasica de divort - nepotrivirea de caracter.
BACAU. PD Bacau a anuntat la 12 decembrie ca a decis sa propuna Consiliului National de Conducere al Aliantei D.A. ""decizia de suspendare a protocolului la nivelul municipiului Bacau, precum si aplicarea sanctiunilor, conform aceluiasi document"", intrucat democratii au fost ""tradati"" la alegerea noului viceprimar al Bacaului. Primarul liberal Romeo Stavarache este considerat a fi principalul vinovat de incalcarea intelegerii dintre cele doua partide. Democratii il acuza ca a ajuns sa cumuleze ""puterea cea mai mare din punct de vedere politic si administrativ"" prin ""traseism politic si tradare"". Sustinerea unor ""interese de grup"", ""lipsa de maturitate politica si pricepere administrativa"" sunt alte cuvinte prin care democratii bacauani il caracterizeaza intr-un comunicat de presa pe ""primarul-presedinte al PNL, cel care a instalat pe scaunele puterii locale oameni depasiti si covarsiti de greutatea functiilor, dar cu ochii atintiti spre castiguri personale"".
Intr-o declaratie acordata Rompres, Stavarache a aratat ca aceste atacuri ""vin de la anumite grupuri de interese"" si ca nu va face ""compromisuri nici in viitor in fata acestor grupuri de interese, indiferent de culoarea lor politica"".
CONSTANTA. Relatia dintre organizatiile judetene constantene PNL si PD aproape ca nu exista, iar fiecare partid pare sa se gospodareasca dupa propriile considerente. Inca de la incheierea protocolului, colaborarea dintre filialele conduse de deputatii Gheorghe Dragomir (PNL) si Stelian Dutu (PD) a fost blocata, iar incercari de a se dezgheta situatia nu prea s-au vazut. Impartirea functiilor din institutiile descentralizate a generat, cum era de asteptat, conflicte, iar o data ajunsi in functii, unii liberali au si sarit sa ii atace pe democrati. Nu a lipsit nici replica pe masura, pana cand s-a ajuns la concluzia ca Alianta poate fi comparata cu o casnicie in care partenerii nu trebuie neaparat sa se iubeasca, dar trebuie sa convietuiasca. Dupa un astfel de schimb de replici intre senatorul PNL Puiu Hasotti si liderul PD, Stelian Dutu, s-a stins orice dorinta de a se mai intalni si de a mai lua decizii comune. Iar de sedinte comune sub umbrela A.D.A nici nu poate fi vorba.
GALATI. La Galati, PNL si PD au dat de pamant cu protocolul care le interzice sa-si fure membrii unii altora. Asta-vara, PD a ""reusit"" sa piarda patru consilieri, trei din cadrul CJ si unul din cadrul Consiliului Local, care, dupa o perioada de ""independenta"", s-au inscris in PNL. Voci din PD sustin ca plecarea celor patru a facut ca PD, la Galati, sa intre intr-o cadere libera. Astfel, din cinci consilieri judeteni, acum, PD mai are doar doi, unul dintre ei depasind cu mult vremea pensionarii. Din acel moment, cei doi copresedinti ai Aliantei - acum colegi in Ministerul de Interne, ca secretari de stat - au abandonat conferintele de presa comune. Mai mult, liberalul Victor Paul Dobre a cerut ca pe viitor articolele de presa sa nu mai fie tratate in comun cu democratul Mircea Toader, ci separat.
IASI. Democratii si liberalii ieseni se fenteaza, mai nou, prin intermediul presei. La sfarsitul lunii septembrie, prefectul Iasiului, Radu Prisacaru, si liderul PNL, Relu Fenechiu, au organizat cu tam-tam conferinte de presa in care le-au cerut colegilor democrati sa intervina pe langa ministrul Gheorghe Barbu pentru avizul necesar platilor compensatorii de care sa beneficieze cei peste 4.000 de disponibilizati de la patru fabrici iesene. Raspunsul colegilor de guvernare nu s-a lasat asteptat, evident, tot prin presa. Imediat, senatorul PD Dan Carlan si deputatul Petru Movila l-au anuntat printr-o scrisoare deschisa pe reprezentantul Guvernului la Iasi ca s-a rezolvat problema salariilor compensatorii. Ulterior, cei doi sefi de filiala s-au multumit sa declare ca nu a fost vorba de nici un fel de lupta intre partide si ca problema disponibilizatilor s-a rezolvat pe fondul colaborarii dintre PNL si PD.

TENSIUNI ACASA LA BOC


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.