""Palma"" pentru sistemul judiciar romanesc si victorie pentru membrii Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA), decizia autoritatilor suedeze de a-i acorda protectie lui Gregorian Bivolaru pune Romania intr-o situatie mai mult decat neplac

""Palma"" pentru sistemul judiciar romanesc si victorie pentru membrii Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA), decizia autoritatilor suedeze de a-i acorda protectie lui Gregorian Bivolaru pune Romania intr-o situatie mai mult decat neplacuta.

Liderul spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, a primit din partea autoritatilor de la Stockholm ""dreptul de rezidenta permanenta cu statut de refugiat"", ceea ce, potrivit legii suedeze, este echivalent cu statutul de azilant. Informatia a fost confirmata de Autoritatea Suedeza pentru Migratie si de Ministerul Afacerilor Externe din Romania. Aceasta decizie, plus respingerea celor doua cereri de extradare a lui par sa sublinieze ideea ca in tara noastra nu s-ar respecta doua principii fundamentale ale Uniunii Europene: libertatea religioasa si independenta Justitiei.
""Gregorian Bivolaru nu mai poate fi extradat din Suedia"", a declarat ieri purtatorul de cuvant al MISA, Eduard Frenti, intr-o conferinta de presa organizata pentru a trage un semnal de alarma cu privire la abuzurile care ar fi fost comise de organele judiciare romanesti in acest caz. Statutul de refugiat dobandit de Gregorian Bivolaru nu poate fi influentat de Romania in nici un fel, numai Suedia putand cere revocarea cererii de azil facute de mentorul MISA. El mai poate pierde aceasta pozitie daca primeste cetatenia suedeza sau la momentul intoarcerii in Romania. Nici unul dintre membrii MISA ori dintre aparatorii lui ""Guru"" Bivolaru nu a putut preciza ce va face in continuare liderul lor.
REFUGIAT IN UE. In legislatia suedeza pentru straini, termenul de ""azil"" inseamna permis de sedere pe motiv ca respectivul cetatean strain este refugiat, a precizat Razvan Radu, director al Directiei de Drept International din Ministerul de Justitie. Aceeasi lege suedeza arata ca ""refugiat"" este acel strain care se considera persecutat pe motive diverse, cum ar fi de religie, politica, apartenenta la anumite grupuri sociale. Motivele pentru care Suedia a acceptat cererea yoghinului si i-a acordat acest statut sunt de natura confidentiala, autoritatile din aceasta tara fiind obligate sa nu le divulge.
INCALCARI. Motivatia Curtii Supreme Suedeze la decizia de a refuza cererea autoritatilor romane privind extradarea lui Bivolaru ne-ar putea lamuri. Astfel, in motivarea trimisa autoritatilor romane se arata ca instanta suedeza a respins extradarea deoarece a stabilit ca dovezile privind acuzatiile sunt insuficiente si ca exista riscul ca ""din cauza convingerilor sale religioase sa fie subiectul unor persecutii severe"". Aceeasi
instanta a stabilit ca mandatele de arestare emise impotriva lui Bivolaru au avut ca motiv doar persecutarea yoghinului. Membrii MISA au sustinut ieri ca la emiterea mandatelor au fost 19 incalcari grave a patru articole din Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului.

INGRIJORARI EXTREME


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.