Medicii spun ca utilizarea inadecvata a castilor duce la pierderea auzului. Orice tanar isi doreste un CD portabil, un MP3 player sau un walkman. Insa aceste obiecte nu sunt lipsite de riscuri pentru cei carora le place sa asculte muzica la maxim

Medicii spun ca utilizarea inadecvata a castilor duce la pierderea auzului.

Orice tanar isi doreste un CD portabil, un MP3 player sau un walkman. Insa aceste obiecte nu sunt lipsite de riscuri pentru cei carora le place sa asculte muzica la maximum.
AVERTISMENT. Dean Garstecki, profesor la Universitatea din Northwestern (Louisiana), atentioneaza ca muzica ascultata in casti la un volum foarte ridicat afecteaza calitatea auzului si, in timp, poate duce chiar la surditate. ""Este ingrijorator faptul ca tinerii nu se gandesc nici o clipa ca isi pun in pericol capacitatea auditiva"", adauga cercetatorul american.
Potrivit profesorului Garstecki, castile care se introduc in ureche sunt cele mai periculoase. Pe de o parte, intrucat caracteristicile lor tehnice permit amplificarea sunetului cu 9 decibeli, ceea ce este comparabil cu diferenta dintre alarma ceasului desteptator si zgomotul produs de o drujba. Iar pe de alta parte, castile il obliga pe utilizator sa mareasca volumul pentru a acoperi fondul sonor inconjurator.
Pericolul este si mai mare o data cu aparitia MP3 pla-yer-elor, care permit stocarea pana la cateva sute de melodii. ""Combinatia intre puternica intensitate sonora si durata lunga de utilizare transforma MP3 player-ul intr-o veritabila bomba pentru auzul tinerilor"", subliniaza Dean Garstecki.
REGULI. Cercetatorul american este de parere ca exista o masura simpla care trebuie respectata pentru a nu deveni surd din cauza aparatelor cu casti: regula ""60% in 30 de minute"". 60% inseamna nivelul de sunet maxim autorizat, adica volumul trebuie dat doar putin peste jumatate intre 0 si limita maxima. Iar 30 de minute reprezinta timpul de utilizare zilnica a castilor intraauriculare.

STUDIU


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.