CAIET DE RETETE
Scrumbia este pestele marin care in peregrinarile sale se deplaseaza in formatii masive, ""in bande sau armate intregi"", cum aprecia un geograf-economist intr-o atractiva lucrare privind ""Averile pamantului"". Una din
CAIET DE RETETE
Scrumbia este pestele marin care in peregrinarile sale se deplaseaza in formatii masive, ""in bande sau armate intregi"", cum aprecia un geograf-economist intr-o atractiva lucrare privind ""Averile pamantului"". Una dintre scrumbii, aflata in fata bancului, dar inotand la suprafata, numita avantgarda sau ""aater"" (in limba norvegiana. Este vesnic inconjurata, in apa sau in aer, de pradatori: rechini, delfini, pescarusi si chiar de om. Spectacolul depunerii icrelor, povestit de pescarii norvegieni, atunci cand scrumbiile vin aproape de mal, este magnific. De la mari departari se vad fantanile arteziene ale balenelor, ""torpilele negre"" - care sunt delfinii, iar in mijlocul lor apa marii pare a fierbe datorita armatei de scrumbii care urca la suprafata ca lava unui vulcan. Primele informatii despre pescuirea scrumbiilor sunt din se-colul al IX-lea, cu referiri la coastele Norvegiei si ale Scotiei. DESCOPERIRE.Scrumbia are o carne alba, foarte fina, putin grasa, dar se altereaza destul de repede. Cel care a descoperit modul de a o pastra a fost pescarul olandez Beckeli (secolul al XIV-lea). In anul 1390, in Olanda, au fost aduse primele butoaie, cu scrumbie sarata, pregatite dupa reteta lui Beckeli. Si astazi scrumbiile olandeze se numesc ""beckling"", in onoarea pescarului. In Olanda, deschiderea sezonului de pescuit al scrumbiei este o sarbatoare nationala. Primul butoias cu scrumbie proaspat sarata este oferit monarhului. Al doilea se vinde la licitatie, suma obtinuta fiind donata pentru actiuni de binefacere. In anul 2002, pretul unui butoi cu scrumbie a ajuns, la licitatie, la suma de 48 de mii de dolari! O recomandare gastronomica olandeza spune: ""ca sa fii sanatos trebuie sa mananci in fiecare dimineata o scrumbie"". Dar sa nu uitam scrumbia de Dunare. Ea se poate prepara: la gratar, la cuptor, prajita, marinata, plachie sau ciorba. Si fiindca pe 7 ianuarie - soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului - este dezlegare la peste, va oferim cateva preparate cu scrumbii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.