Fostul presedinte irakian Sadam Hussein a revenit, ieri, in fata Inaltului Tribunal Penal de la Bagdad, pentru a doua zi consecutiv in aceasta saptamana, in procesul in care este acuzat pentru ordonarea uciderii a 148 de siiti la Dujail, in anul 1982
Fostul presedinte irakian Sadam Hussein a revenit, ieri, in fata Inaltului Tribunal Penal de la Bagdad, pentru a doua zi consecutiv in aceasta saptamana, in procesul in care este acuzat pentru ordonarea uciderii a 148 de siiti la Dujail, in anul 1982. Dupa ce la finalul audierilor de miercuri Saddam a acuzat fortele militare americane ca, din momentul arestarii sale, la finele lui 2003, l-au batut si torturat in timp ce se afla in custodia lor, ieri fostul lider de la Bagdad a reluat aceste alegatii, informeaza BBC.
Prezent in aula tribunalului din Bagdad, avand in maini Coranul, fostul dictator irakian s-a lansat, ieri, intr-un nou atac la adresa americanilor, acuzandu-i ca mint atunci cand neaga ca l-ar fi torturat, asa cum de altfel - a afirmat Saddam - au mintit in privinta "armelor chimice pe care le-ar fi detinut Irakul", transmite BBC. Pretinzand, in continuare, ca a fost batut de gardienii americani si ca unele dintre ranile provocate de lovituri s-ar fi vindecat in aproape opt luni, Saddam a explicat: "Nu noi suntem cei care mintim. Mincinosii sunt cei de la Casa Alba. Au spus ca Irakul are arme chimice, iar acum au mintit din nou, spunand ca nu am fost batut", si-a reluat fostul lider irakian acuzatiile la adresa americanilor.
Washingtonul respinge afirmatiile
Dupa audierile de miercuri, timp in care a ascultat depozitiile unor martori despre atrocitatile comise impotriva siitilor, la Dujail, in 1982, Saddam a afirmat ca a fost maltratat de cei in custodia carora s-a aflat, noteaza Rompres. "Am fost batut si torturat de americani. Fiecare parte a corpului meu poarta urme vizibile de maltratare", a adaugat fostul lider de la Bagdad. Intr-o tinuta impecabila, Saddam a respins din nou autoritatea Inaltului Tribunal Penal Irakian, pe care l-a acuzat ca "insulta onoarea poporului irakian", calificandu-i drept "bravi barbati" pe insurgentii care lupta impotriva Fortei multinationale si noilor autoritati de la Bagdad."Atat in Constitutia semnata de mana lui Saddam Hussein, cat si in cea dictata de consulul american (Paul Bremer, fostul guvernator civil al Irakului), Islamul este considerat religie de stat, insa cele doua solicitari ale mele au fost ignorate", a replicat inculpatul Saddam, dupa ce tribunalul nu i-a permis sa ia o pauza de rugaciune, conform traditiei islamice. In replica la acuzatiile aduse miercuri de Saddam, Departamentul de Stat al SUA si-a exprimat frustrarea fata de transformarea procesului lui Saddam Hussein intr-o "tribuna" pentru fostul dictator, la randul sau, Casa Alba, catalogand alegatiile lui Saddam drept "absurde". Acest proces ii ofera o tribuna", a afirmat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, taxand drept "ironice" cele afirmate de ex liderul de la Bagdad. "Nu detin nici un element care sa-mi permita sa confirm", a subliniat oficialul american. "Cred ca este vorba despre unul dintre cele mai absurde lucruri iesite din gura lui Saddam Hussein in ultimul timp", a replicat si purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan. Mai mult, responsabilul american a sustinut ca Saddam Hussein primeste "un tratament complet opus celui pe care regimul pe care l-a reprezentat timp de jumatate de secol l-a aplicat persoanelor inchise si torturate doar pentru faptul ca si-au exprimat opinia"
Si fratele vitreg spune ca a fost batut
Si fratele vitreg al lui Saddam Hussein, Barzan al-Tikriti, a sustinut, ieri, in fata Inaltului Tribunal Penal irakian, ca a fost batut in timpul interogatoriilor si chiar a provocat un nou incident, insultandu-l pe procuror, noteaza Rompres. "Mi-au pus intrebari si cand am cerut sa mi se explice, mi-au spus sa le raspund cu da sau nu, palmuindu-ma, in timp ce aveam mainile legate", a afirmat Barzan al-Tikriti, fara sa precizeze daca agresorii sai sunt americani sau irakieni. In timpul audierilor martorilor, el si-a multiplicat injuriile la adresa magistratilor, atitudinea sa determinandu-l pe procurorul general sa isi prezinte demisia, refuzata de judecator. Barzan al-Tikriti a afirmat ulterior ca procurorul este un fost membru important al Partidului Baas. "Este cea mai mare insulta care mi se poate aduce, sa fiu acuzat ca am apartinut acestui partid sangeros", a ripostat, indignat, procurorul. Fratele viteg al lui Saddam nu a renuntat la polemica, acuzandu-l pe magistrat de partinire si strigand: "Viata lunga Partidului Baas, partidul democratiei si al egalitatii, partidul valorilor supreme si al demnitatii, nu cel al umbrei". Sunetul a fost intrerupt in timpul incidentului, facandu-l din nou furios pe Barzan. "Daca se va continua sa se intrerupa sunetul, nu voi mai asista la audieri chiar daca ma vor distruge. Vrem dreptate si democratie in aceasta tara si mai ales in aceasta sala", a declarat el. "De obicei se intrerupe sunetul atunci cand vorbesc eu ceea ce este un afront adus drepturilor mele, istoriei, tarii si drepturilor acuzatilor", a adaugat el, in timp ce Moussawi a justificat aceste intreruperi prin "insultele" rostite de Barzan al-Takriti.
Macelul de la Dujail
Ieri a continuat audierea unui nou martor al acuzarii in fata Inaltului Tribunal Penal de la Bagdad, care a vorbit din spatele unui paravan de culoare verde si a carui voce a fost bruiata. Acesta a povestit ceea ce stia de la bunica sa despre represiunile la care au fost supusi locuitorii din Dujail, in saptamanile si lunile care au urmat tentativei esuate de asasinare a fostului dictator. "Bunica mea ne-a povestit ca a fost torturata in fata fiilor sai si ca acestia au fost, la randul lor, torturati sub ochii ei", a spus martorul, care pretinde ca la acea vreme avea varsta de opt ani. Depozitia barbatului a fost insa contestata de aparare, care l-a intrebat daca a vazut personal persoane ucise, si la care raspunsul a fost:"Eram terorizati si ne-am refugiat in casa.
Marturii cutremuratoare au fost depuse, miercuri in timpul audierii unor noi martori, informeaza Rompres."I-am auzit pe membrii serviciilor de securitate spunand sa nu lase in viata nici un siit din Dujail. Nu pot reda torturile la care am fost supusi. Ne luau la ancheta pe picioare si ne aduceau intr-o patura, un sac de sange", a declarat martorul Ali Hassan Mohammed al-Haidari, fratele primului irakian care a depus marturie impotriva inculpatilor si care, in timpul atrocitatilor, avea doar 14 ani. "Erau maltratati deopotriva batrani, femei si copii "Cel mai batran avea 90 de ani si cel mai mic noua sau zece ani", a continuat calm si coerent irakianul.
Acelasi martor a relatat ca unor siiti din Dujail le-a fost introdus in organism plastic topit, ceea ce le-a provocat dureri ingrozitoare
Supusi la socuri electrice
Un alt martor, care a solicitat protejarea identitatii sale vorbind ascuns dupa o draperie, a afirmat ca a fost torturat cu salbaticie, in prezenta lui Barzan Ibrahim al-Tikriti, fratele vitreg al lui Saddam, care conducea la acea epoca serviciile de securitate irakiene. Barbatul a povestit cum, in prezenta lui Barzan Tikriti, a fost supus unor dureroase socuri electrice, dupa ce i-a identificat pe cei doi fii ai sai, ucisi in represiunea de la Dujail. Aceeasi persoana a subliniat ca a fost supus timp de 17 zile unui astfel de tratament. Daca in tot acest timp, Saddam a ascultat impasibil relatarile celor chemati sa depuna marturie, fratele sau vitreg si-a pierdut cumpatul de nenumarate ori, sutinand ca martorul "spune doar minciuni". La desele izbucniri ale fostului oficial de la Bagdad a fost necesara interventia paznicilor. In momentul in care unul dintre martori a declarat ca fostul vicepresedinte irakian Taha Yassin Ramadan a demolat cu buldozerele ferme intregi din Dujail, fratele vitreg al lui Saddam a replicat ca "pantoful lui Ramadan merita mai mult respect decat martorul si intregul sau trib".
La intrebarea adresata de unul dintre avocatii echipei de aparatori a lui Saddam - "Oare torturile la care ati fost supusi sunt comparabile cu ceea ce se intampla astazi in centrul de detentie Jadriyah?", - dand dovada de prezenta de spirit, martorul a replicat ca aceasta problema nu are nici o legatura cu procesul.
Iranul nu renunta la acuzatii
Pe de alta parte, ministrul de externe iranian, Manoushehr Mottaki, a cerut miercuri ca tribunalul irakian care il judeca pe Saddam Hussein si pe principalii colaboratori ai acestuia sa examineze utilizarea armelor chimice impotriva Iranului de catre armata irakiana, in timpul razboiului dintre cele doua tari (1980-1988) informeaza Rompres.
"Regimul irakian a utilizat de 200 de ori arme chimice impotriva Iranului, ceea ce constituie o crima fara precedent in istoria omenirii", a declarat seful diplomatiei iraniene, dupa o vizita la spitalul unde sunt ingrijite persoanele care au suferit in urma atacurilor cu arme neconventionale. Oficialul de la Teheran a precizat ca tara sa asteapta ca tribunalul de la Bagdad sa il judece pe Saddam Hussein si pentru utilizarea armelor chimice impotriva Iranului.
In conflictul iraniano-irakian, aproximativ 100.000 de iranieni - civili si militari - au fost raniti de arme chimice, multi dintre raniti aflandu-se in spital, a mentionat seful diplomatiei iraniene, care a acuzat Occidentul pentru ajutorul acordat la vremea respectiva lui Saddam Hussein.
In acelasi timp, Mottaki a precizat ca Iranul intentioneaza sa depuna propria sa plangere impotriva lui Saddam, documentele urmand sa fie remise autoritatilor irakiene, in momentul in care tribunalul va incepe "examinarea crimelor comise de Saddam in strainatate". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.