Unul dintre cele mai importante proiecte din tara, finantat din fonduri europene se afla intr-un real impas. Este vorba despre reabilitarea sistemului de pompare si epurare a apei menajere din Constanta si Eforie care are ca obiectiv realizarea a dou
Unul dintre cele mai importante proiecte din tara, finantat din fonduri europene se afla intr-un real impas. Este vorba despre reabilitarea sistemului de pompare si epurare a apei menajere din Constanta si Eforie care are ca obiectiv realizarea a doua statii de epurare si a instalatiilor aferente de descarcare in mare. Proiectul face parte din programul ISPA destinat modernizarii, retehnologizarii si extinderii statiilor de epurare in vederea reducerii poluarii la Marea Neagra. Valoarea totala a programului este de 96,5 milioane de euro: 72,4 milioane reprezinta un credit nerambursabil de la Uniunea Europeana, 4,1 milioane de euro sunt de la Consiliul Judetean Constanta, iar 20 de milioane reprezinta contributia regiei, dintr-un credit rambursabil de la BERD. In urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor, prin Oficiul de Plati si Control Phare, care a avut loc in luna ianuarie 2002 a fost desemnata castigatoare firma elena Themeliodomi SA. Contractul a fost semnat pe 4 iunie 2002. De la inceputul anului, compania greaca a inceput sa aiba probleme financiare care au generat intarzieri in executia proiectului. In prezent, intarzierile depasesc noua luni si exista plati neefectuate catre subcontractorii angajati in proiect. Situatia celor doua obiective s-a complicat atunci cand o societate din Constanta si una din Bucuresti au refuzat sa mai livreze fier beton si betoane pentru continuarea lucrarilor pana cand Themeliodomi SA nu-si va plati datoriile care insumau in luna august aproape 14 miliarde de lei vechi. Comprest Util si Com Nord SA Bucuresti au incercat sa execute biletele la ordin emise si semnate de administratorii Themeliodomi pentru a-si recupera banii. Atunci s-a constatat ca firma avea conturile goale si ca biletele la ordin nu aveau acoperire.
Suveica
Themeliodomi SA este o companie cu actionariat anonim in Grecia care detine 100 % din Terom Themeliodomi. De asemenea, Terom Themeliodomi detine 81,2% din SOCED Bucuresti, o fosta companie romaneasca preluata de greci. Printre administratorii celor trei societati se regasesc si membrii consiliului director din Themeliodomi SA Grecia si doi cetateni greci care sunt printre administratorii celorlalte societati din Romania. Contractul pentru derularea proiectului ISPA a fost incheiat de Themeliodomi SA, sucursala din Romania, cu Ministerul Finantelor. Dar lucrarile sunt executate cu utilajele Terom Themeliodomi, care de fapt apartin 100% sucursalei bucurestene a firmei mama din Grecia. Prin aceasta asociere in cascada, grecii reusesc sa scape de creditori si sa-si salveze utilajele. De altfel, Themeliodomi SA nu are deschis nici macar un punct de lucru la Constanta.
Olimpiada i-a ruinat pe greci
Conform unor informatii ce ne-au parvenit de la Registrul Comertului grec, Themeliodomi are angajate lucrari importante in tara de origine, de la uzine de tratare a deseurilor biologice, tuneluri, construirea cladirii administrative din Salonic, pana la lucrari de intretinere a muzeului Akropole. In documentele emise de aceeasi sursa se spune ca, incepand cu al doilea semestru al anului 2004, compania are serioase dificultati financiare care au condus la intarzieri de plata. De curand am aflat ca firma din Grecia ar fi intrat in faliment. Pana una alta, proiectul de la Constanta se afla in impas si sansele ca Themeliodomi sa-si mai revina sunt minime. Reprezentantii Ministerului de Finante continua sa pasuiasca firma elena. Nici politia nu a reactionat, desi au anuntat ca s-a constituit o comisie rogatorie pentru instrumentarea acestui caz.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.