Proiectul de modificare a Codului Fiscal va fi prezentat Guvernului in urmatoarele zile si va intra in vigoare in sase luni de la aprobare, a afirmat, marti seara, premierul Calin Popescu Tariceanu, intr-o emisiune a postului public de televiziune, t
Proiectul de modificare a Codului Fiscal va fi prezentat Guvernului in urmatoarele zile si va intra in vigoare in sase luni de la aprobare, a afirmat, marti seara, premierul Calin Popescu Tariceanu, intr-o emisiune a postului public de televiziune, transmite Mediafax. Potrivit actualelor prevederi din Codul Fiscal, modificarile aduse actului normativ trebuie aprobate "de regula"cu sase luni inainte de a intra in vigoare. Aceasta ar fi pentru prima data cand se va respecta regula lui "de regula". Premierul Tariceanu a precizat ca actul normativ privind modificarea Codului Fiscal va fi trimis Parlamentului, imediat dupa aprobarea de catre Executiv. In urma cu doua zile, primul-ministru afirma ca proiectul de modificare a Codului Fiscal va fi aprobat de Guvern dupa consultarile ministrului Finantelor, programate pentru urmatoarele zile, cu comisarii europeni asupra taxelor si accizelor care urmeaza sa fie introduse la alcool si tutun. "Cred ca Ministerul Finantelor a si inceput demersurile, deoarece nu se fac numai discutii directe, aceste consultari se pot face si prin scris", a explicat Tariceanu la vremea respectiva. Cea mai recenta varianta a proiectului de modificare a Codului Fiscal prevede un nivel minim al pretului de vanzare cu amanuntul stabilit de producatorul sau importatorul de tigari care nu va putea fi mai mic de 90% din pretul maxim de vanzare al celei mai bine vandute categorii. Un astfel de pret minim este prevazut si pentru alcool. Astfel, Finantele propun o valoare minima de referinta si pentru comercializarea alcoolului pe piata interna, cu exceptia tuicii si a rachiurilor de fructe obtinute din micile distilerii. Valoarea minima pentru primul trimestru din 2006 este stabilita la 19.500 lei/grad alcool.
Modificari propuse de Finante
Alte modificari cuprinse in ultima varianta a Codului, sunt majorarea la 16% a impozitului pe dobanzile bancare si pe castigul din tranzactiile cu actiuni. Cat priveste taxarea tranzactiilor imobiliare (case, terenuri etc. detinute mai putin de trei ani), in acest caz este vorba despre modificarea sistemului de impozitare. In acest an, impozitul de 10% era aplicat asupra castigului din tranzactie. De anul viitor, taxa ar putea scadea la 2%, insa va fi aplicata asupra pretului de vanzare. De asemenea, tot de la anul Finantele propun un impozit de 2% pe productia agricola destinata comercializarii. Taxe mai mari sunt prevazute si pentru case si masini. De asemenea, cea mai recenta varianta de modificare a Codului Fiscal prevede ca autoritatile locale vor stabili o taxa anuala de pana la 3000 de lei noi pentru autorizarea barurilor si restaurantelor.
Ramane de vazut, insa, cate dintre aceste propuneri vor ramane in varianta finala a Codului Fiscal, dupa ce aceasta va trece de Parlament.
Pana atunci, cel putin in prima jumatate a anului viitor se vor majora oricum la 16% impozitele pe dobanzile la depozitele bancare, pe castigul din tranzactiile cu actiuni realizate ulterior acestei date si pe venitul obtinut din tranzactiile imobiliare in cazul in care bunurile sunt detinute mai pution de trei ani. Toate aceste majorari sunt prevazute in Codul Fiscal aprobat la jumatatea acestui an. Dupa preluarea puterii in luna decembrie a anului trecut, cea mai importanta masura economica a fost adoptarea cotei unice de impozitare de 16% pentru veniturile populatiei si pentru profiturile firmelor. Pe parcursul acestui an, o serie de majorari de impozite (pe dobanzi, pe castigul din tranzactiile cu actiuni si cu proprietati imobiliare) au fost amanate, de la intrarea in vigoare, de trei ori, in principal din cauza dezbaterilor prelungite si a modificarilor survenite in Parlament. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.