Nu ma consider deloc un ziarist sau un comentator politic; aceste profesii necesita calitati pe care, recunosc cinstit, nu le am. Sunt un om absolut obisnuit care simte nevoia ca, prin intermediul ziarului, sa stea de vorba cu oameni ca si mine. Caro
Nu ma consider deloc un ziarist sau un comentator politic; aceste profesii necesita calitati pe care, recunosc cinstit, nu le am. Sunt un om absolut obisnuit care simte nevoia ca, prin intermediul ziarului, sa stea de vorba cu oameni ca si mine. Carora sa le comunic pareri, dorinte, ale mele si ale multor oameni din cartierul meu. Un cartier obisnuit, al unui oras obisnuit, dintr-o tara neobisnuita. Un cartier cu blocuri cenusii, ca si existenta celor care locuiesc in ele; oameni muncitori, cinstiti, normali; daca cinstea mai poate fi considerata astazi o normalitate. Cu oameni care au incetat sa mai viseze, sa mai spere; si nu stiu cati au facut asta vreodata. Un cartier peste care timpul curge domol, mioritic si balcanic; atat de mioritic incat parca sta pe loc. Uneori ne dam seama ca totusi curge; atunci cand pe usa vreunui bloc atarna un steag negru, pe care e prinsa cu un bold stramb o fotografie veche si un petec de hartie, pe care un pix anemic a incercat sa insaileze in cateva slove povestea unei vieti.
La fel cum la apele curgatoare viteza curentului este mare doar la suprafata, si in cartierul meu lucrurile se schimba greu; sau deloc. Laptaresele ne aduc acasa laptele vacilor lor, inca necomunitare, asa cum o fac de zeci de ani; numai sticlele de plastic marcheaza ceea ce numim, poate impropriu, progres. Precupetele vin cu verdeturi sau ardei iuti la borcan, pe care le expun pe trotuar, cu protectia antiseptica a unui ziar. Politia comunitara, vigilenta si responsabila, goneste laptaresele si precupetele; noaptea, obositi de atata efort, politistii comunitari dorm patriotic, oferind hotilor dreptul constitutional de a sparge magazinele din cartier. Ceea ce si fac, frecvent si cu multa constiinciozitate. De Ignat, singura zi din an in care porcii din Romania se simt amenintati, norocosii care au porc sau care s-au straduit sa-l aiba il vor taia conform normelor europene. Adica vor folosi anestezia; dar pentru cei care taie porcul; ca n-o sa stricam tuica pe porci. Iar cei sacrificati vor fi invidiosi pe verii lor mistreti, care anul acesta au fost scutiti de maceluri. Lacasul de spiritualitate suprema a cartierului e crasma lui nea Gogu. Aici se face politica la nivel inalt. De aceea, oamenii de aici nici n-au fost consultati in stabilirea celor zece ani mai buni. In consecinta, cand e vorba de vreun politician de-al nostru, intr-o emotionanta unanimitate a simpatizantilor puterii si a celor ai opozitiei, i se transmite mioritica si ginecologica urare de a se intoarce la locurile materne; ceea ce insa nu se intampla. La Gogu poti cumpara pe cativa gologani iluzia efemera a unui dram de fericire; ca intr-un basm, oamenii ajung repede in stare de imponderabilitate. Avem atatia cosmonauti in cartier!
Cartierul meu e o bucata de Romanie; autentica, deci trista. Trista, dar frumoasa. Cum numai o durere poate fi. Cum numai tara ta poate fi. Tara incremenita in trecut, in traditii. Si care nu prea vrea sa se miste. Sau nu poate. Sau nu este lasata sa poata. De curand s-au gasit aruncati la gunoi o multime de fetusi; fiinte care au murit inainte de a se naste. Ca si multe din visele si sperantele noastre. Dar oare stim noi ce vrem? Si stim ca nu trebuie sa asteptam totul de la Basescu, UE, NATO? Ca un lucru trainic se castiga prin munca si lupta? Si ca sperantele sunt in noi, nu in politicienii de azi, Doamne iarta-i? Dar oamenii nu stiu nici ce ar putea sa spere, la ce idealuri ar putea aspira. Abrutizati premeditat si tinuti in saracie atatia amar de ani, pentru multi idealul se reduce la o bucata de slanina si o sticla de tuica.
Se cuvine totusi ca in preajma zilei sfinte in care s-a nascut Hristos si speranta sa sadim un graunte de nadejde in sufletele noastre. Fie ca lumina calda si linistea sfanta a Craciunului sa va patrunda in case si suflete.
Craciun fericit, romani, oriunde va veti afla!
Iar celor pentru care nu poate fi astfel, le doresc taria de a-si imagina ca este asa!


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.