Mariana Nicolesco si tinerii artisti lirici romani au incheiat celebrarea Anului International George Enescu la Paris si New York.
"Sunt fericita sa pot prezenta lumii, in aceste recitaluri, doua comori ale tarii mele natale: capodoperele nec
Mariana Nicolesco si tinerii artisti lirici romani au incheiat celebrarea Anului International George Enescu la Paris si New York.
"Sunt fericita sa pot prezenta lumii, in aceste recitaluri, doua comori ale tarii mele natale: capodoperele necunoscute ale marelui compozitor roman George Enescu si minunata generatie de artisti lirici romani, de care sunt atat de mandra", a declarat soprana in fata publicului de pe trei continente, care a aplaudat-o de-a lungul anilor cu prilejul nenumaratelor sale concerte.
Soprana Mariana Nicolesco a onorat in mod exceptional Anul International George Enescu proclamat de UNESCO. Ea a luat initiativa unei ample cercetari ce a permis reunirea, pentru prima oara, a liedurilor marelui compozitor roman, dintre care multe erau uitate sau pierdute.
Premiera mondiala a integralei acestor bijuterii muzicale a avut loc, in primavara, la Brasov, in cadrul Festivalului si Concursului National al Liedului Romanesc, pe care l-a creat in acest oras. A urmat apoi, cu acelasi imens succes, Recitalul de Lieduri Enesciene de la Braila, prilejuit de Festivalul si Concursul Darclée.
Importantele succese pe care Mariana Nicolesco - laureata recent, la Paris, a inaltului titlu de Artist UNESCO pentru Pace - si tinerii interpreti romani le-au obtinut in tara au continuat la Expozitia Universala de la Aichi, in Japonia, la Nagoya, Tokio si din nou Aichi, apoi la Praga, unde a primit elogiile presedintelui Republicii Cehe, Vaclav Klaus, si ale fostului presedinte, Vaclav Havel. Au urmat Roma, unde Mariana Nicolesco a studiat arta cantului la Conservatorul Santa Cecilia, si unde liedurile enesciene erau prezentate, de asemenea, pentru prima oara, si Paris.
In capitala Frantei, liedurile enesciene au starnit entuziasmul iubitorilor genului. Recitalul a fost sustinut la Hotel de Béhague, in prezenta a peste saizeci de ambasadori ai tarilor francofone, ce vor participa anul viitor la sommet-ul Francofoniei de la Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.