Ministrul Justitiei, Monica Macovei, cere in instanta revocarea ordinelor de numire ca notar, obtinute de fostul ministru al Justitiei Iosif Gavril Chiuzbaian si de catre fostii secretari de stat Doru Trifoi si Claudiu Seucan, care au ocupat functii
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, cere in instanta revocarea ordinelor de numire ca notar, obtinute de fostul ministru al Justitiei Iosif Gavril Chiuzbaian si de catre fostii secretari de stat Doru Trifoi si Claudiu Seucan, care au ocupat functii in minister in fosta guvernare. Totodata, ministrul Monica Macovei a decis revocarea ordinului de numire in functia de notar public a avocatului Teodor Rus, fost consilier al lui Iosif Gavril Chiuzbaian. Ministerul Justitiei a formulat actiuni in instanta pentru constatarea nulitatii absolute a ordinelor de numire in functia de notar a urmatoarelor persoane: Iosif Gavril Chiuzbaian, presedintele Uniunii Juristilor din Romania, Gheorghe Chivulescu, judecatoarea Gabriela Gaspar, (n.r.-sotia judecatorului Axinte Gaspar de la Curtea Cnstitutionala), Doru Trifoi (n.r.-secretar de stat in ministeriatul Rodicai Stanoiu), Claudiu Stefan Seucan (secretar de stat in MJ in timpul mandatului lui Cristian Diaconescu). Gabriela Gaspar a detinut functia de notar inainte de a fi numit, in 27 martie 2002, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Deciziile ministrului Justitiei au urmat verificarii legalitatii emiterii ordinelor de numire in functia de notar public.
MJ n-a trimis instiintare oficiala
In replica, fostul ministru al Justitiei, doctorul in drept Gavril Iosif Chiuzbaian, acuza, printr-un comunicat remis presei "vanatoarea de vrajitoare" de la Ministerul Justitiei. Chiuzbaian declara ca numirea sa ca notar public a fost pe deplin legala, ea fiind conforma cu prevederile Legii nr. 36 din 12 mai 1995 si cu textul Regulamentului de punere in aplicare a acesteia. "Astfel, potrivit art. 16 lit. (g) din lege, notar public poate fi si persoana care a exercitat timp de cinci ani functia de notar, judecator, procuror, avocat. Ori, alaturi de alte activitati juridice, timp de aproximativ 20 de ani am exercitat functia de judecator la instantele din Capitala, fiind si doctor in drept. Pe de alta parte, potrivit art. 105 din aceeasi lege, coroborat si cu textul Regulamentului, imprejurarea ca in calitate de inspector general si apoi ca ministru al Justitiei am coordonat direct activitatea personalului de specialitate notariala din Ministerul de Justitie, ma indrituia la calitatea de notar public". In comunicat se mai arata ca Ministerul Justitiei nu i-a instiintat in mod oficial pe cei vizati de acest demers. Totodata, Chiuzbaian precizeaza ca nu a valorificat nici o zi ordinul de numire in functia de notar public, dar apreciaza ca va apara in instanta un principiu de drept. In acest sens, in incheierea comunicatului, se mentioneaza :"In acelasi timp, consider ca este de datoria noastra sa ne exprimam transant opinia atunci cand sintagma reforma Justitiei ascunde cu totul altceva, asa cum se intampla lucrurile si in cazul de fata, expresiv si prin meschinaria tintei avuta in vedere".
Ministrul Justitiei a pus tirul pe notari
Actualul Ministru al Justitiei, Monica Macovei, a pornit ofensiva impotriva unor notari publici in luna septembrie, atunci cand a revocat ordinele de numire in functia de notar public pentru Corina Adriana Dumitrescu - fost secretar general al Ministerului Justitiei in guvernarea PSD, dar si pentru Doinel Dinuica - fost magistrat si consilier personal pe probleme speciale al ministrului Cristian Diaconescu.
Un ordin similar l-a vizat si pe chestorul sef Florin Sandu - fost secretar de stat pentru integrare si relatii internationale la Ministerul Administratiei si Internelor si fost sef al Politiei Romane. Totodata, Macovei a contestat in instanta si ordinele de numire a altor noua notari: Mariana Dumitru, Aurel Stirbu, Petruta Popa, Carmen Dumitriu, Florina Jipa, Marius Amzulescu, Aurelia Madis Albu, Ana Boar (judecator care si-a dat demisia in 1999 si care a detinut, la un moment dat, sefia Consiliului Superior al Magistraturii) si Manuela Mitrea (sotia fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea). (Voichita RAScanu)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.