Definitia Holocaustului propusa de proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 31/2002, referitoare la interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caractere fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului pers
Definitia Holocaustului propusa de proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 31/2002, referitoare la interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caractere fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni impotriva pacii si omenirii, contine o omisiune importanta, care "ar putea avea consecinte grave pentru eforturile Romaniei de aderare la principiile unei Europe reconciliate cu propria istorie", semnaleaza o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu, remisa redactiei. Semnatarii scrisorii, personalitati si grupuri civice din Europa si Statele Unite, solicita includerea in definirea Holocaustului si a victimelor de etnie roma. Dezbaterea insa trebuie redeschisa si pentru includerea altor grupuri etnice sau minoritare supuse procesului de incarcerare fortata si de exterminare din anii ultimului razboi mondial. Reproducem integral scrisoarea adresata presedintelui Romaniei. (D.E.)
"Ne adresam dumneavoastra pentru a ne exprima ingrijorarea in legatura cu proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 31/2002, privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.
Cunoastem interesul institutiei prezidentiale pentru Holocaust si urmarile acestuia, reflectate in raportul Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului. De aceea, va semnalam o problema grava legata de textul acestei propuneri legislative. La articolul 2, litera d, Holocaustul este definit ca fiind "persecutia sistematica sprijinita de stat si anihilarea evreilor europeni de catre Germania nazista, precum si de aliatii si colaboratorii sai din perioada 1933-1945".
"Romii au fost, alaturi de evrei, victime"
Insa conform raportului Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului, romii au fost, alaturi de evrei, victimele Holocaustului si deportarilor in Transnistria in timpul regimului antonescian.
Din acest punct de vedere, consideram revoltator faptul ca propunerea legislativa omite din randul victimelor minoritatea roma. Acest fapt poate avea consecinte grave pentru eforturile Romaniei de aderare la principiile unei Europe reconciliate cu propria istorie.
Aceasta omisiune a textului de lege implica, de asemenea, excluderea romilor din orice discutie referitoare la Holocaust si va face imposibila educarea adecvata a cetatenilor Romaniei si aplicarea legii in cazul negarii persecutiilor asupra romilor.
Astfel, semnatarii acestei scrisori propun includerea in definirea Holocaustului a victimelor de etnie roma ale acestor persecutii.
In speranta ca veti lua in considerare demersul nostru, va asiguram, domnule Presedinte, de stima noastra."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.