Reprezentanti ai Guvernului si ai Uniunii Latine au semnat ieri la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) un acord privind infiintarea unui Birou al acestei organizatii la Bucuresti, ce va fi condus de academicianul Marius Sala. Documentul a fost semnat
Reprezentanti ai Guvernului si ai Uniunii Latine au semnat ieri la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) un acord privind infiintarea unui Birou al acestei organizatii la Bucuresti, ce va fi condus de academicianul Marius Sala. Documentul a fost semnat de secretarul de stat in MAE, Valentin Naumescu, si de secretarul general al Uniunii Latine, Bernardino Osio.
Biroul Uniunii Latine din Capitala va facilita organizarea unor actiuni in Romania si promovarea unor interese culturale si de imagine ale tarii in lumea latina. Biroul poate deveni, in acelasi timp, un centru de interes pentru statele vecine, in care locuiesc si romani.
Printre proiectele Uniunii Latine se numara tiparirea unor manuale de invatare a limbii romane prin franceza, crearea unei baze de date de terminologie tehnico-stiintifica, organizarea unor concursuri de cultura generala sau de cunoastere a limbilor romanice, festivaluri, concerte, expozitii, difuzarea de materiale de formare in domeniul audiovizualului.
Uniunea Latina, organizatie interguvernamentala ce reuneste 36 de state cu limba oficiala sau nationala neolatina, a fost infiintata in 1954, prin Conventia de la Madrid. Uniunea desfasoara proiecte in Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Cuba, Ecuador, Haiti, Italia, Mexic, Paraguay, Peru, Portugalia, Republica Dominicana, Republica Moldova, Spania, Uruguay, Venezuela.
Romania a aderat la Conventia pentru crearea Uniunii Latine in 1979, limba romana devenind astfel una dintre limbile oficiale ale Uniunii Latine.
Deschiderea unui Birou la Bucuresti a fost decisa de Congresul Uniunii Latine, din anul 1986, la solicitarea statului roman.
Romania a ocupat in mai multe randuri postul de vicepresedinte al Congresului Uniunii Latine, post pe care il detine si in prezent.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.