Cu mult inainte de declansarea isteriei aviare, Ministerul Sanatatii anunta ca dupa 1 octombrie va incepevaccinarea gratuita a populatiei, care se va derula cu un varf ascendent in noiembrie si va continua pana in ianuarie 2006, atat cat va fi necesa
Cu mult inainte de declansarea isteriei aviare, Ministerul Sanatatii anunta ca dupa 1 octombrie va incepevaccinarea gratuita a populatiei, care se va derula cu un varf ascendent in noiembrie si va continua pana in ianuarie 2006, atat cat va fi necesar. Atunci, Nicolaescu declara cu mandrie ca ministerul va achizitiona 1,5 milioane de doze de vaccin. Din pacate, Nicolaescu a uitat sa-si puna in practica ideile. Cat despre milionul de doze ce ar fi trebuit achizitionat prin licitatie internationala, informatiile sunt confuze. Reprezentantii MS sustin ca nu au organizat licitatia, in timp ce o firma producatoare sustine ca "in luna mai, MS a organizat o licitatie, a existat si un castigator, dar, nu se stie de ce, licitatia a fost anulata".
Ministerul Sanatatii (MS) anunta in data de 20 septembrie a.c. ca "dupa 1 octombrie va incepe vaccinarea gratuita a populatiei, care se va derula cu un varf ascendent in noiembrie si va continua pana in ianuarie 2006, atat cat va fi necesar. Grupele de risc care vor fi vaccinate gratuit - bolnavi cronici, copii si adulti, persoane cu varste mai mari de 65 ani, personal medical - vor fi in aceasta campanie prioritizate". Tot atunci, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu declara cu mandrie ca "pentru acest an, MS va achizitiona 1.500.000 de doze de vaccin antigripal, cu 100.000 de doze mai mult decat in 2004".
La vremea respectiva, "MS era pregatit cu 500.000 de doze de vaccin gripal realizate in conformitate cu normele stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii si care se gaseau in depozitele Institutului Cantacuzino".
Ministrul Nicolaescu a mai spus, la 20 septembrie a.c., ca "celelalte 1.000.000 de doze necesare se vor asigura din import. In premiera, MS va organiza pentru achizitionarea acestora o licitatie internationala. Tot in premiera, reprezentantii MS vor realiza o centralizare a necesarului de vaccin gripal de care farmaciile estimeaza ca vor avea nevoie, astfel incat sa existe stocuri suficiente pentru toti cei care doresc sa se vaccineze si sa plateasca contravaloarea vaccinului respectiv".
O saptamana mai tarziu, MS anunta ca "Romania prezinta risc scazut de aparitie a unor focare de gripa aviara. Desi tara noastra se afla pe un culoar de migrare a pasarilor salbatice de apa din nordul continentului si este chiar statie in acest fenomen - Delta Dunarii, luncile raurilor, dupa aprecierile specialistilor, riscurile aparitiei unor focare de gripa aviara sunt scazute. Cu toate acestea, conducerea MS a decis achizitionarea unor medicamente antivirale de prevenire si tratament a virusurilor gripale de tip A, gripa aviara fiind de fapt o boala infectioasa a pasarilor cauzata de tulpinile de tip A ale virusului gripal.
Astfel, MS intentioneaza sa inceapa demersurile de achizitionare direct de la distribuitori a 100 de doze de oseltamivir si zanamivir, substante care se folosesc pentru prevenirea si tratarea tulpinilor virusurilor gripale de tip A. Acestea vor fi incluse in rezerva pentru situatii de urgenta a MS".
Din pacate, ministrul Nicolaescu si ceilalti reprezentanti ai MS au uitat sa-si puna in practica ideile, astfel ca in momentul in care la Ceamurlia de Jos, judetul Tulcea, au aparut cele trei cazuri de pasari suspecte a fi murit din cauza gripei aviare, conducerea MS nu a mai stiut incotro s-o ia.
De la sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Sanatatii o tine una si buna ca a inceput vaccinarea antigripala gratuita a populatiei din zonele cu risc si distribuirea dozelor in toata tara. De fapt, in momentul inceperii campaniei de vaccinare, MS nu dispunea decat de 500.000 de doze de vaccin - cele produse de Institutul Cantacuzino.
Dintre acestea aproape 300.000 au fost deja trimise in teritoriu, restul de 200.000 urmand a fi distribuite in urmatoarele zile. Cat despre cele un milion de doze despre care ministrul Nicolaescu spunea ca vor fi achizitionate prin licitatie internationala, informatiile sunt confuze. Reprezentantii MS sustin ca nu au organizat aceasta licitatie pana acum deoarece "in mod normal campania de vaccinare ar fi trebuit sa inceapa la 15 octombrie a.c.". In plus, ei spun ca "populatia poate fi vaccinata si in noiembrie sau decembrie". Companiile care produc vaccin antigripal nu fusesera contactate nici pana ieri la pranz pentru a li se spune macar cateva vorbe despre organizarea licitatiei.
In schimb, MS asigura populatia ca "pana la 10 noiembrie a.c. va fi organizata licitatia si vor fi livrate in teritoriu dozele pentru continuarea vaccinarii gratuite". Mai mult, reprezentantii unei firme producatoare de vaccinuri antigripale ne-au declarat ca "in luna mai a.c., MS a organizat o licitatie, a existat si un castigator, dar nu se stie de ce licitatia a fost anulata", iar de atunci "nu se mai aude nimic despre organizarea altei licitatii".
Cert este ca, spre exemplu, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti a primit, deocamdata, doar 20.000 de doze de vaccin antigripal pentru populatia ce urmeaza a fi vaccinata gratuit. In aceste zile, dozele se vor distribui in teritoriu, incepand cu zonele periferice ale Capitalei.
In ceea ce priveste ideea reprezentantilor MS de a "centraliza necesarul de vaccin gripal de care farmaciile estimeaza ca vor avea nevoie, astfel incat sa existe stocuri suficiente pentru toti cei care doresc sa se vaccineze si sa plateasca contravaloarea vaccinului respectiv", nimeni nu mai stie nimic. De altfel, multi "doritori" au putut constata fie ca in farmacii nu exista vaccin antigripal, fie ca dozele s-au vandut chiar si in doua ore.
Aceasta ridica un semn de intrebare in ceea ce priveste promisiunea MS conform careia va face centralizare si in farmacii. Pretul unei doze de vaccin se ridica la 25 de lei noi (250.000 ROL). Nici despre achizitionarea celor 100 de doze de oseltamivir si zanamivir, MS nu vrea sa ofere informatii, spunand ca "discutiile cu distribuitorii sunt confidentiale".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.