Institutul Francez din Bucuresti gazduieste in zilele de 17 si 18 octombrie 2005 cea de-a 17 editie a manifestarilor "Lire en fe^te". Evenimentul este organizat de Serviciul de Cooperare si Actiune Culturala al Ambasadei Frantei in Romania si Instit

Institutul Francez din Bucuresti gazduieste in zilele de 17 si 18 octombrie 2005 cea de-a 17 editie a manifestarilor "Lire en fe^te". Evenimentul este organizat de Serviciul de Cooperare si Actiune Culturala al Ambasadei Frantei in Romania si Institutul Francez din Bucuresti.
Incepand de la ora 16.00, luni, bucurestenii sunt invitati in Salonul de Onoare al institutului pentru Colocviul "Sartre si Aron: doua curente ale gandirii franceze in perioada postbelica", avandu-l ca moderator pe Stefan Vianu, doctor in filosofie la Universitatea din Geneva, membru al Asociatiei Romane a Cercetatorilor Francofoni in Stiinte Umane (ARCHES).
Dupa cum ne-au transmis organizatorii, evenimentul doreste sa celebreze centenarul nasterii celor doi mari intelectuali francezi ai secolului XX: Jean-Paul Sartre si Raymond Aron. Cei doi scriitori francezi, martori angajati ai vremii lor, au marcat secolul prin trecerea lor, prin inteligenta si chiar prin greselile lor. Obiectivul acestei sarbatoriri este acela de a intelege natura legaturilor care ii unesc si modul in care prietenia lor a fost pusa in pericol de catre contextul unei lumi bipolare in care fiecare, dupa 1947 a trebuit sa aleaga intre Est si Vest.
Printre personalitatile invitate al acest colocviu se numara Jean-François Sirinelli, profesor de istorie contemporana la Institutul de Studii Politice din Paris, autor al lucrarii ''Sartre si Aron: doi intelectuali ai secolului''. Istoricul si diplomatul Neagu Djuvara, care a facut parte din anturajul lui Aron, va prezenta lucrarea "Intalnirile mele cu Raymond Aron: Indrumator in gandire si director de teza''.
O alta prezenta romaneasca de marca este Ion Copoeru, profesor de filosofie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, specialist in Husserl, care va explica "Transcendenta si necesitatea istorica la Sartre''.
Marele ganditor francez va fi prezentat si de Gérard Wormser, profesor la Ecole Normale Supérieure Lettres et Sciences Humaines din Lyon, specializat in fenomenologie, morala si politica.

Seara de poezie francofona

Surprizele pregatite de Ambasada Frantei continua marti seara incepand cu ora 18.30, cand in acelasi Salon de Onoare se desfasoara "Seara poetica: Franta, Romania, Spania" organizata in parteneriat cu Institutul Cervantes. La intalnirile si lecturile prilejuite de acest eveniment vor fi prezenti Guy Goffette, Ilie Constantin si Jesus Munarriz. Poet si romancier, Guy Goffette a fost pe rand profesor, librar, editor al caietelor de poezie Triangle si L'apprentypographe. Azi, traieste la Paris unde este editor la Gallimard. A publicat in jur de cincisprezece carti si a obtinut, in 2001, Marele Premiu pentru Poezie, acordat de Academia Franceza pentru ansamblul operelor sale. Scriitor roman, Ilie Constantin este autorul mai multor carti (poezie, proza, critica) publicate in Romania si in Franta, unde a trait multi ani. Este autorul unei antologii bilingve (franceza-romana) de poezie autohtona intitulata Carrefour/ Rascruce.
Jesus Munarriz, poet si editor spaniol, traieste la Madrid. Este fondator si director al Editurii Hiperion. Este autorul a numeroase antologii de poezii si traduceri (din germana, franceza, portugheza, engleza).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.