Cazul Iovan a fost foarte aproape sa ia ieri o turnura spectaculoasa. Asta dupa ce un post de televiziune a anuntat ca raportul balistic preliminar a fost finalizat, acesta stabilind ca Adrian Iovan l-a impuscat cu intentie pe Bogdan Iancu. Totul a
Cazul Iovan a fost foarte aproape sa ia ieri o turnura spectaculoasa. Asta dupa ce un post de televiziune a anuntat ca raportul balistic preliminar a fost finalizat, acesta stabilind ca Adrian Iovan l-a impuscat cu intentie pe Bogdan Iancu. Totul a plecat de la declaratia comisarului-sef Constantin Grumezescu care a precizat ca tipul de arma cu care a fost impuscat Iancu se poate descarca accidental foarte greu. "Este putin probabil sa se descarce accidental, genul asta de arma se descarca doar prin percutie. Cred ca s-a tras de la 30-40 de centimetri, pentru ca altfel alicele s-ar fi imprastiat pe un camp mult mai mare", a spus comisarul sef Grumezescu. La fel, Mediafax cita surse din cadrul echipei de ancheta conform carora tipul de arma cu care a fost impuscat mortal hotul surprins in locuinta Romanitei Iovan - Winchester de 12 milimetri -, se poate descarca numai daca este activata prin percutie, adica prin apasarea tragaciului.
La scurt timp de la aparitia acestor informatii, avocata Mihaelei Balanel - sora lui Bogdan Iancu -, declara ca urmeaza sa vada care sunt concluziile finale. Mariana Stefan a adaugat ca, fiind vorba de o expertiza tehnica, este putin probabil ca aceste date sa se modifice. "Expertiza nu este finalizata, dar faptul ca raportul preliminar a stabilit ca aceea este arma cu care s-a tras si ca ea nu s-a descarcat accidental va ramane valabil si dupa terminarea expertizei. Eu din cate stiu raportul preliminar spune ca s-a tras cu acea arma care nu s-a descarcat accidental. Deci, daca nu s-a descarcat accidental...Oricum am vorbit si eu cu specialisti care mi-au zis ca acea arma se descarca accidental foarte greu, daca nu chiar niciodata", ne-a spus Mariana Stefan. Avocata a mai precizat ca va sustine Parchetul in administrarea tuturor probelor si ca numai dupa ce acestea vor fi stranse va putea fi incadrata fapta. La randul sau, avocatul lui Adrian Iovan, Cristian Sarbu, a afirmat ca, fiind vorba de concluzii preliminare si netransmise oficial, este putin probabil ca acestea sa fie transante.
Explicatiile Politiei
Numai ca dupa cateva ore, situatia s-a schimbat in totalitate. Politia Capitalei a dezmintit informatiile potrivit carora Iovan ar fi tras cu intentie, mentionand ca expertiza balistica inca nu a fost finalizata. "Parchetul de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice balistice, in cazul Iovan. Aceasta este efectuata de catre politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sub supravegherea procurorului. La aceasta data constatarea nu este finalizata fiind in curs de desfasurare. Concluziile care vor rezulta vor fi inaintate Parchetului de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti, competent in solutionare", se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Capitalei.
Acelasi punct de vedere l-a avut si comisarul sef Constantin Grumezescu care, contactat de reporterii ZIUA, a tinut sa precizeze faptul ca declaratiile sale au fost interpretate gresit. "Eu am dat o declaratie dar aceasta mi-a fost interpretata gresit. Nu am spus ca Adrian Iovan a tras cu intentie. Am fost intrebat daca acea arma se poate descarca. Am spus ca e greu ca o arma de acel tip sa se poata descarca accidental. Nu am facut nici o referire la intentia lui Iovan de a-l impusca pe hot. Nu am de unde sa stiu acest lucru pentru ca expertiza balistica nu a fost inca finalizata. Ea va fi terminata cred ca saptamana viitoare, luni sau marti", ne-a spus comisarul sef Constantin Grumezescu.
Concluzia este clara: expertiza balistica nu a fost inca finalizata. Numai ca, in ciuda acestor explicatii, declaratia de ieri a comisarului sef Grumezescu a dat nastere mai multor speculatii. Cea mai vehiculata a fost cea conform careia Iovan a tras cu intentie, iar explicatiile ulterioare ale Politiei nu au decat rolul de a ascunde acest aspect. O varianta care insa, pana in prezent, nu sta in picioare.
Anchetatorii, acasa la Romanita
Alte dubii asupra acestei anchete au luat nastere dupa ce avocatul Mihaelei Balanel a anuntat ca se gandeste la posibilitatea de a cere recuzarea tuturor anchetatorilor din acest caz. Motivul este actiunea de ieri a prim-procurorului Parchetului Tribunalului Bucuresti, Dragos Nestor, si a procurorului anchetator Adriana Serbanoiu, care, impreuna cu avocatii lui Iovan, au mers la locuinta creatoarei de moda pentru a vorbi cu Adrian si Romanita, dar si pentru a cauta cartuse identice cu cel gasit in trupul lui Bogdan Iancu. Anchetatorii spun ca prin actiunea de ieri au incercat sa afle daca Iovan mai detine si alte cartuse de tipul celui gasit in corpul hotului. Unul a fost consumat cand a fost impuscat intrusul, celelalte patru ramanand in arma, aflata la anchetatori. "Am luat din dulap cutia pustii, am scos din acesta pusca, care avea montata teava scurta. Am scos cartusiera dintr-o sacosa si am luat la intamplare cinci cartuse cu alice. Nu aveam cartuse cu glont. Cartusiera continea diferite tipuri de alice, care nu erau asezate intr-o ordine anume", se arata in declaratia data de sotul creatoarei de moda anchetatorilor.
Totusi nici un cartus similar cu cel din corpul lui Bogdan Iancu nu a fost gasit la locuinta lui Iovan, avocatul acestuia precizand ca acestea urmeaza sa fie comandate de la o firma specializata.
Referindu-se la actiunea de ieri, avocatul Mariana Stefan ne-a declarat ca poate cere recuzarea anchetatorilor, dar ca inca nu se pune problema. "Nu stiu exact ce s-a intamplat ieri, dar voi avea o discutie cu doamna procuror luni. Mi se pare ciudat ca s-au dus sa vorbeasca cu cei doi chiar la locuinta acestora. M-am gandit la recuzarea echipei de anchetatori, dar deocamdata nu se pune problema. Voi clarifica lucrurile in discutia de la inceputul saptamanii viitoare pe care o voi avea cu doamna procuror", ne-a declarat Mariana Stefan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.