Dupa ce i-a acuzat pe israelieni si pe americani - si pe cine nu? de otravirea lui Yasser Arafat, Autoritatea Palestiniana a infiintat o Comisie oficiala pentru cercetarea cauzelor mortii fostului presedinte palestinian. Arafat a murit la 11 noiembri
Dupa ce i-a acuzat pe israelieni si pe americani - si pe cine nu? de otravirea lui Yasser Arafat, Autoritatea Palestiniana a infiintat o Comisie oficiala pentru cercetarea cauzelor mortii fostului presedinte palestinian. Arafat a murit la 11 noiembrie, anul trecut, dar Comisia a inceput sa activeze cateva luni mai tarziu. Ierusalimul a fost gata sa trimita la Ramallah doi medici specialisti in toxicologie si otravuri, dar premierul palestinian Abu Alla a respins oferta israeliana. Raportul Comisiei dat publicitatii ieri stabileste ca nu se pot stabili cauzele mortii lui Arafat. Doctorii spitalului din Paris unde a fost internat si a incetat din viata Arafat nu au inscris in dosarul decedatului cauza decesului. Dosarul medical intocmit de spitalul parizian a fost inmanat doar catorva lideri palestinieni si lui Soha, vaduva lui Arafat. Doi ziaristi israelieni, Amos Harel si Avi Ishashkrof, au pus mana pe acest raport secret si l-au publicat in cartea "Al 7-lea razboi", aflata sub tipar la Tel Aviv. Raportul doctorilor francezi dezvaluie ca moartea lui Arafat s-a datorat unei masive hemoragii a creierului, dar nu elucideaza misterul. Francezii au specificat in raportul lor ca "nu au putut stabili cauzele hemoragiei care a provocat moartea bolnavului".
SIDA sau otrava?
Mass-media israeliana discuta doua probabilitati: SIDA sau otrava. Nu e exclusa nici a treia probabilitate: moartea provocata de o infectie. Dr. Ashraf al-Kurdi, medicul personal al lui Arafat, destituit cu doua saptamani inainte de trimiterea bolnavului la Paris, a facut o declaratie senzationala: in sangele lui Arafat a fost detectat virusul HIV, care provoaca Sida. Al-Kurdi refuza sa dezvaluie numele doctorului de la Paris care l-a informat. Senzationala este afirmatia sa ca Sida i-ar fi fost inoculata in vene lui Arafat pentru a nu se detecta urmele de otrava. Arafat a fost otravit, sustine dr. Al-Kurdi. Majoritatea liderilor palestinieni, intre care sefii serviciilor de securitate Muhammad Dahlan si Djibril Regiub, precum si nepotul lui Arafat, Nasser al-Kidwe, ministrul de Externe al Autoritatii Palestiniene, continua sa acuze Israelul de otravirea lui Yasser Arafat. Ministrul palestinian cere anchetarea premierului israelian Ariel Sharon in legatura cu moartea unchiului sau. El e convins ca ori Sharon, ori alt responsabil isarelian a dat ordinul otravirii lui Arafat. "Dosarul Arafat va ramane deschis; poporul palestinian trebuie sa obtina toate datele pentru a afla adevarul, chiar daca acest lucru va cere ani de asteptare si cercetari", a declarat Al-Kidwe. Acesta respinge ideea existentei unui tradator in imediata apropiere a lui Arafat. Si a adaugat: "Daca Mossadul este amestecat in otravirea lui Arafat, nu avea nevoie de un tradator la Muqaata, actiunile israeliene de lichidari selective din ultima vreme demonstreaza cat de sofisticate pot fi actiunile serviciilor secrete israeliene.
Premierul Abu Alla a declarat ca Autoritatea Palestiniana va infiinta o noua Comisie oficiala pentru decodarea misterului. Nici dupa moarte, Arafat nu-i lasa pe evrei sa traiasca in liniste.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.