Editura RAO lanseaza in librarii, din 20 octombrie, "Istoria frumusetii", o lucrare ce poarta amprenta celebrului semiotician Umberto Eco. Editia este structurata in XVII capitole ce demonstreaza cum, de-a lungul mai multor epoci si, uneori, in cadru
Editura RAO lanseaza in librarii, din 20 octombrie, "Istoria frumusetii", o lucrare ce poarta amprenta celebrului semiotician Umberto Eco. Editia este structurata in XVII capitole ce demonstreaza cum, de-a lungul mai multor epoci si, uneori, in cadrul aceleiasi culturi, diferitele concepte despre frumos au intrat in conflict unele cu altele. De pilda, in timp ce, in aceeasi epoca istorica, imaginile pictorilor si ale sculptorilor pareau sa se inchine unui anumit model al frumusetii, literatura promova un model diferit.
Cititorii care vor parcurge volumul de peste patru sute de pagini vor hotari singuri, ajutati de text si imagini, daca ideea de frumusete si-a pastrat sau nu anumite trasaturi constante de-a lungul timpului. Ei vor afla si cum se manifesta aceasta idee, cu inerentele modificari, in operele unor ganditori, scriitori si artisti de facturi diferite.
Potrivit editorilor, lucrarea nu este o istorie a artei propriu-zise si nici doar o carte de estetica despre conceptul de frumos. Premisa de la care porneste este ca frumusetea nu a fost niciodata o valoare absoluta si imuabila, ci a cunoscut varii ipostaze in functie de timp si spatiu. Si aceasta nu numai in ceea ce priveste frumusetea fizica, ci si frumusetea divinitatii sau a ideilor. Textul analizeaza cronologic acele lucruri pe care oamenii le-au considerat frumoase si au incercat sa le imortalizeze: natura, trupul omenesc, cosmosul, dar si raporturile matematice, lumina, Dumnezeu si diavolul. Imaginile sustin o variata antologie de texte, de la Pitagora pana in zilele noastre. Cartea este ilustrata cu zeci de capodopere artistice ale tuturor timpurilor.
Presedinte al Scolii Superioare de Studii Umaniste (Universitatea din Bologna) si autor al volumelor "Numele trandafirului" si "Pendulul lui Foucault", Umberto Eco face in "Istoria frumusetii" o incursiune in istoria ideilor si a reprezentarii lor figurative. Pretul volumului este de 139,9 lei (1,399 milioane lei).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.