Pana la cooptarea sa in DGPA, Hach Bogdan era cunoscut ca o persoana ce si-a inselat adesea partenerii de afaceri, ocupandu-se de comertul cu textile si telefoane mobile. De fiecare data, omul a reusit sa iasa basma curata, datorita faptului ca sotia
Pana la cooptarea sa in DGPA, Hach Bogdan era cunoscut ca o persoana ce si-a inselat adesea partenerii de afaceri, ocupandu-se de comertul cu textile si telefoane mobile. De fiecare data, omul a reusit sa iasa basma curata, datorita faptului ca sotia lui, Elena, a fost prim-procuror la PJ Brasov, pana in aprilie anul curent. Cel caruia ii datoreaza libertatea este procurorul Constantin Gherta, care i-a sters cu buretele faptele penale. In dosarul nr. 3407/P/2001 al PJ Brasov, procurorul Gherta s-a implicat in musamalizarea anchetei, scopul fiind acela de a evita cercetarea penala a lui Bogdan Hach, sotul sefei sale, Elena Hach. Procurorul a abuzat de functie, facand presiuni asupra ofiterilor Sectiei 3 Politie Brasov, care aveau spre solutionare o plangere penala intocmita de partea vatamata SC "Brahing Trading" SRL Brasov. Aceasta societate semnala faptul ca a fost escrocata de Bogdan Hach si partenerul acestuia de afaceri, Toni Butaru, care au emis file cec fara acoperire drept plata a unor marfuri. Procurorul Gherta a aranjat ca materialul de urmarire penala intocmit de politisti sa nu faca referire la Bogdan Hach, desi expertizele il incriminau pe acesta. La 15.10.2001, procurorul a intocmit rechizitoriul in dosar, insa a dispus trimiterea in judecata doar a inculpatului Butaru, acesta obtinand achitarea.
Contrabanda cu grau sub protectia Politiei
Tot in 2001, la solicitarea sefei sale, Gherta l-a ajutat pe Bogdan Hach sa vanda 500 de tone de cereale provenind din Republica Moldova si care intrasera in tara ocolind vama. Tranzactia s-a incheiat prin intermediul agentului de politie Remus Ciuculan de la Politia Sacele, graul achizitionat fara documente justificative fiind livrat catre o firma ce detinea o moara in aceasta localitate. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat prin neplata taxelor si impozitelor legale cu o importanta suma de bani.
Pentru meritele deosebite inregistrate in activitate, Gherta a fost propulsat de Elena Hach tocmai la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia a II-a Penala, in subordinea nu mai putin controversatului procuror sef Gheorghe Draghici, care i-a batatorit calea baronului Culita Tarita ca sa inhate Insula Mare a Brailei pentru 20 de ani. Dar despre acesta din urma vom vorbi mai tarziu.
Infractiuni de magistrat
Din noua pozitie ierarhica dobandita, Gherta si-a continuat matrapazlacurile, faptele lui ajungand in atentia PNA si CSM. El este acuzat de luare de mita, trafic de influenta, santaj, abuz in serviciu, cercetare nelegala, obstructionarea dreptului de aparare si multe alte fapte pentru care ar fi trebuit cel putin suspendat din functie, daca nu si mai rau. Cu toate acestea, Gheorghe Draghici, seful lui direct, l-a lasat in continuare sa instrumenteze aceleasi dosare in care sunt implicati cei ce l-au reclamat, astfel incat sa se poata razbuna. Citam din declaratia inaintata PNA de catre cinci martori in dosarele nr. 330/P/2005 si nr. 303/P/2005, pe nume Dorin Tabarcea, Constantin Chiochiu, Alexandru Radulescu, Valentina Musuroiu si Violeta Ionica: "subsemnatii am dat mai multe declaratii in dosarele mai sus aratate, sub presiunea si santajul exercitate asupra noastra de procurorul Gherta Constantin... In cazul in care subsemnatii nu eram de acord sa scriem in cuprinsul declaratiilor noastre ceea ce dorea dl. procuror Gherta Constantin, eram amenintati de catre acesta ca va incepe urmarirea penala impotriva noastra pentru diverse fapte inchipuite."
Procurorul spagar ramane in picioare
Desi magistratul Gherta a primit mita, autodenuntandu-se cu cateva luni dupa comiterea faptei, PNA il cerceteaza deocamdata in stare de libertate, iar seful sau, Draghici, il mentine pe functie cu drepturi depline. Incredibil. Dupa parerea procurorilor brasoveni, aceasta stare de lucruri se poate datora doar faptului ca Gherta a devenit informator pentru Hach Bogdan, acesta din urma ajungand ofiter in cadrul DGPA, dupa cum am aratat. In anul 2004, pentru a-si sprijini sotia, acest ofiter DGPA a intocmit o nota informativa impotriva prim-procurorului general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov, pe nume Eugeniu Simion. Scopul era acela de a intoxica. Informatiile inaintate de DGPA catre PICCJ s-au dovedit, dupa toate verificarile de rigoare, absolut nefondate.
Cine este Gheorghe Draghici
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a formulat in vara acestui an o plangere penala impotriva procurorului sef Gheorghe Draghici, pentru comiterea infractiunilor de fals intelectual si divulgarea secretului profesional. Dar asta nu e nimic in comparatie cu cele ce urmeaza.
Printr-un triplu salt de exceptie, Draghici a ajuns procuror sef la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Galati, pozitie din care a facut jocurile baronului PSD Culita Tarita, ca acesta sa poata pune mana pe Insula Mare a Brailei. Drept rasplata, politicianul l-a ajutat sa ajunga seful Sectiei II din cadrul PICCJ. Printre faptele ce i se imputa lui Gheorghe Draghici se numara disparitia misterioasa a 7.000.000.000 de lei dintr-un cont aflat la dispozitia sa, pentru care pana la ora actuala nu a dat cuiva socoteala, desi exista numeroase plangeri in acest sens. De cand indeplineste inalta functie in cadrul PICCJ, Draghici nu a luat nici un fel de masura impotriva vreunui procuror din subordine, desi reclamatii sunt cu miile. Printre favoritii sai, asa cum am aratat, Constantin Gherta ocupa un loc de frunte. In paralel, faptele sale nu sunt analizate de CSM, datorita protectiei pe care i-o ofera Elena Hoch din pozitia pe care o ocupa.
Din cele mentionate pana aici se pot trage urmatoarele concluzii:
- Draghici, protejatul PSD, il tine in brate pe Gherta, la insistentele Elenei Hoch de la CSM;
- Elena protejeaza trecutul recent al sotul sau cat poate, cu concursul nemijlocit al lui Gherta;
- Acesta din urma il alimenteaza cu note informative pe Bogdan Hoch, actionand ca un adevarat agent sub acoperire infiltrat in PICCJ;
- PNA, CSM si PICCJ analizeaza implicarea celor patru in diverse dosare la nesfarsit, asteptand calendele grecesti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.