Internele conduse de Vasile Blaga se laudau acum cateva zile ca numarul infractiunilor comise de cetatenii romani pe teritoriul Austriei a scazut, in prima parte a acestui an, fata de perioada similara a anului trecut. Concret, infractionalitatea pro
Internele conduse de Vasile Blaga se laudau acum cateva zile ca numarul infractiunilor comise de cetatenii romani pe teritoriul Austriei a scazut, in prima parte a acestui an, fata de perioada similara a anului trecut. Concret, infractionalitatea produsa de cetatenii romani in Austria a scazut, in primele sase luni ale acestui an, cu 71 la suta. Astfel, in perioada ianuarie - iunie, au fost arestati in Austria doar 386 de cetateni romani, fata de 1.321 in aceeasi perioada a anului trecut. Oficialii MAI se falesc asa de mult cu rezolutia Oficiului federal de combatere a criminalitatii si statisticilor Ministerului austriac de Interne, incat in comunicat au inceput sa citeze presa austriaca.
In acelasi comunicat, MAI explica reducerea numarului de infractiuni in care sunt implicati romani prin actiunile de cooperare internationala derulate prin intermediul atasatilor de afaceri interne acreditati in cea mai mare parte a statelor europene, ale caror atributii includ colaborarea cu autoritatile de resort, pentru rezolvarea problemelor legate de combaterea criminalitatii transnationale.
O prima concluzie ar fi ca romanii s-au cumintit in strainatate, aceasta varianta fiind credibila daca avem in vedere faptul ca si statisticile Politiei de Frontiera spun exact acelasi lucru.
Astfel, procentul persoanelor returnate in primele noua luni ale anului 2005 nu difera semnificativ de cel al persoanelor returnate in intreg anul trecut. Ba, chiar, procentual, numarul acestora a scazut.
Astfel, dupa cum ne-a comunicat Politia de Frontiera in primele noua luni ale anului in curs, s-au inregistrat la iesirea din tara 5.618.112 de treceri ale cetatenilor romani, dintre care au fost returnati 19.532, procentul fiind 0,347 la suta. Spre comparatie, in 2004 au tranzitat granita spre iesire 6.972.058 de persoane, dintre care au fost returnate 24.786, adica 0,355 la suta.
Deci, din nou, inca o confirmare a faptului ca ne-am cumintit. Si in acest caz MAI se mandreste cu asta. Atunci, apare o intrebare legitima: de ce s-au mai inasprit regulile de iesire din tara?
Practic, in acest moment se incalca Articolul 25 din Constitutia Romaniei care se refera la libera circulatie. La punctul 1 se spune "Dreptul la libera circulatie, in tara si in strainatate, este garantat". Acum acea garantie scartaie. Numai un exemplu. Nu poti pleca cu autoturismul propriu intr-un circuit prin Europa decat daca iti faci rezervare si platesti cazarea din timp. Adica trebuie sa-ti programezi locul exact in care dormi. Sa spunem ca unde-i lege nu-i tocmeala. Dar daca sunteti proprietarul unui motorhome (un soi de garsoniera pe roti) sau aveti o rulota, ce rezervare mai faceti si pentru ce? Deci puteti pleca in concediu cu o asemenea bijuterie - care, in treacat fie spus, este destul de costisitoare - numai in tara...
In rest, intr-o prefata a ghidului pus la punct de MAI, Vasile Blaga arata oarecum cinic: "Va rugam sa respectati aceste reguli, care nu au scopul de a va face calatoria mai dificila, ci de a va proteja pe parcursul acesteia si de a asigura, prin indeplinirea conditiilor impuse, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Va doresc o calatorie placuta si fara incidente!"


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.