Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput o ampla actiune de identificare, cercetare si indisponibilizare a conturilor unor oameni politici si de afaceri care au scos din tara sume uriase de bani. In momentul de fata, procurorii au in
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput o ampla actiune de identificare, cercetare si indisponibilizare a conturilor unor oameni politici si de afaceri care au scos din tara sume uriase de bani. In momentul de fata, procurorii au in lucru mai multe dosare referitoare la aceste averi. Doua sunt motivele pentru care Parchetul General instrumenteaza aceaste cauze. In primul rand exista suspiciuni ca averile pe care anumiti oameni politici le-au declarat sunt in realitate mult mai mari, iar banii care nu au fost declarati si care nu sunt tocmai curati se afla conturi din strainatate. Cel de-al doilea motiv se refera la faptul ca anumiti afaceristi, unii dintre ei cercetati penal in prezent pentru infractiuni economice, printre care se numara si spalarea de bani, au scos din tara milioane de dolari obtinuti prin cai ilegale. Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos a declarat ca o parte din conturi sunt indisponibilizate deja, urmand ca aceasta masura sa fie aplicata si in alte cazuri. "Nu pot sa fac nici o trimitere. Exista si oameni politici pe aceasta lista", a spus Ilie Botos. El a precizat ca exista si sansa de a recupera acesti bani. Procurorul General a confirmat actiunea derulata de Parchetul General, dar a refuzat categoric sa faca referire la vreo persoana sau caz, motivand ca este o ancheta in derulare care ar putea fi compromisa daca s-ar face publice in acest moment nume sau cazuri.
Conturi in Cipru, Andora, Elvetia, Monaco
Pana in prezent au fost indisponibilizate mai multe conturi aflate in strainatate, urmand ca actiunea sa continue. Unele dintre tarile in care cei vizati de Parchetul General au asemenea conturi sunt Cipru, Andora si Elvetia. Potrivit unor surse judiciare, printre persoanele carora le-au fost blocate conturile si care in prezent se afla in imposibilitatea de a-si retrage banii din conturile deschise la banci din afara tarii se numara oameni politici si personalitati de prima mana. Potrivit prevederilor legale, cei carora le-au fost blocate conturile sunt urmariti penal pentru diferite infractiuni, una dintre acestea fiind spalarea de bani. Peste 90% din aceste cazuri aflate pe masa procurorilor au la baza informarile Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Astfel, in baza acestor informari dar si a altor informatii, in ultimele saptamani au fost blocate mai multe conturi din Principatul Monaco.
Crima organizata si terorism
In afara de cazurile de politicieni si cele privind infractiunile economice, procurorii au in atentie si conturi care au legatura cu crima organizata si terorismul. Astfel, din operatiuni ilegale privind crima organizata, cum ar fi traficul de fiinte umane, trafic de arme, de droguri, cetateni romani si straini au transferat din tara in conturi aflate in strainatate milioane de dolari. Astfel, in luna septembrie a acestui an, conducerea Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) a suspendat o operatiune suspecta de finantare a terorismului, fiind vorba despre o tranzactie de 60.000 de dolari. Solicitarea din 1 septembrie a Oficiului a fost urmata de blocarea sumei, de catre procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. De la 15 august, Oficiul a transmis concomitent Parchetului instantei supreme si Serviciului Roman de Informatii (SRI) trei sesizari referitoare la existenta unor operatiuni suspecte de finantare a actelor de terorism.
Suma estimata in aceste trei cazuri a totalizat 2,6 milioane de euro, fiind vorba despre 15 persoane implicate, din care noua au cetatenie turca, patru sunt romani, iar doi sunt irakieni. Parchetul General primit de la ONPCSB o informare privind un caz de spalare a banilor, cu suspiciuni conexe de finantare a gruparii teroriste Al - Queda, prin intermediul unei institutii de credit franceze. Ancheta Parchetului General a demarat dupa ce timp de mai multe luni anchetatorii au studiat cu atentie rapoartele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Potrivit acestora, in perioada 1 ianuarie - 5 octombrie au intrat in Romania peste 26.773 mil. euro si au iesit din tara 29.902 mil. euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.