Proiectul bugetului general consolidat pentru anul 2006 a fost trimis ieri la Parlament, in forma aprobata de Guvern, a anuntat ieri, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu comisarul european pentr
Proiectul bugetului general consolidat pentru anul 2006 a fost trimis ieri la Parlament, in forma aprobata de Guvern, a anuntat ieri, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu comisarul european pentru buget si programare financiara, Dalia Grybauskaite. Ministrul a raspuns astfel unei intrebari referitoare la o eventuala suplimentare a bugetului Educatiei. Conform legii, bugetul trebuie prezentat Parlamentului pentru dezbatere pana la data de 15 octombrie. Proiectul de buget aprobat luni de Guvern, intr-o sedinta speciala, stabileste un deficit bugetar de 0,5% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat estimate pentru anul viitor vor creste cu circa 15% fata de nivelul preconizat pentru acest an, iar cheltuielile vor inregistra o majorare de aproape 14%.
"Premiantii 2006"
Principalele institutii care vor beneficia de fonduri suplimentare comparativ cu bugetul alocat in 2005 sunt ministerele Sanatatii, Transporturilor, Educatiei, Agriculturii, Apararii, in timp ce Ministerul Economiei si Comertului va primi fonduri bugetare mai reduse. Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca in alcatuirea bugetului pe 2006 au fost avute in vedere atat prioritatile anuntate prin intermediul programului de guvernare, cat si necesitatea asigurarii unui echilibru intre venituri si cheltuieli. El a spus ca orice majorare a cheltuielilor alocate trebuie sa fie compensate fie prin noi surse de venit, precum instituirea unor taxe, fie prin reducerea sumelor aferente altor institutii sau ministere. La numai o zi dupa aprobarea in Guvern a bugetului pentru anul urmator, ministrul Educatiei, Mircea Miclea (PD), si-a inaintat demisia de onoare, din cauza fondului prea mic alocat invatamantului pentru 2006. Demisia a fost acceptata de premier. De asemenea, seful Marelui Stat Major, Eugen Badalan, a declarat, recent, ca Romania nu-si poate indeplini obiectivele asumate de membru al NATO, sumele alocate MApN prin proiectul de buget fiind insuficiente onorarii acestor obiective. Liderii confederatiilor sindicale au criticat modul in care Guvernul a aprobat bugetul, fara a consulta partenerii sociali.
Pe de alta parte, ministrul Finantelor a aratat ca modificarile la Codul Fiscal vor tine cont de opiniile care au sens si relevanta economica, iar prevederile care incalca normele Comisiei Europene sau legea concurentei vor fi eliminate, a declarat, ieri, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu. Ministerul Finantelor a anuntat, recent, ca va renunta la propunerea de impozitare a imobilizarilor corporale, rezervelor legale si a veniturilor din salarii obtinute din crearea programelor informatice, masura fiind adoptata in urma discutiilor cu partenerii sociali. Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost lansat spre dezbatere publica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.