Presedintele Cehiei Vaclav Klaus si cel al Austriei Heinz Fischer i-au dat asigurari ieri presedintelui Traian Basescu ca Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana va fi ratificat de Parlamentele celor doua tari. La lucrarile celui celui de
Presedintele Cehiei Vaclav Klaus si cel al Austriei Heinz Fischer i-au dat asigurari ieri presedintelui Traian Basescu ca Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana va fi ratificat de Parlamentele celor doua tari. La lucrarile celui celui de al 12-lea Summit al sefilor de stat din Europa Centrala, care a avut loc la Zagreb, presedintele Basescu a avut convorbiri bilaterale cu omologul ceh, austriac si cel sarbo-muntenegrean. Presedintele Klaus a precizat ca Tratatul de Aderare va fi ratificat in perioada urmatoare. La randul sau, presedintele Austriei a aratat ca urmareste evolutia tarii noastre, considerand ca hotararea Romaniei de a-si indeplini angajamentele asumate pe linia integrarii in UE va determina accelerarea procesului de ratificare a Tratatului de catre Parlamentul austriac. Seful statului si presedintele Uniunii Statale Serbia si Muntenegru, Szetozar Marovi, au analizat in cadrul intalnirii evolutiile din Balcanii de Vest, cu accent pe situatia din Kosovo. Cei doi presedinti au fost de acord ca solutia pentru problemele regiunii este perspectiva europeana, respectiv integrarea in Uniunea Europeana. Presedintele Basescu i-a adresat omologului sau, Szetozar Marovi, invitatia de a vizita Romania in luna decembrie a acestui an, detaliile urmand sa fie stabilite pe cale diplomatica.
Extinderea UE trebuie sa continue
Cei 16 presedinti din Europa Centrala, participanti la summit-ul de la Zagreb, s-au pronuntat in favoarea continuarii extinderii UE, considerand acest lucru modalitatea cea mai eficienta pentru dezvoltare si stabilitate in sud-estul continentului, informeaza Mediafax. "Extinderea UE catre intreaga zona a Balcanilor de Vest (fostele republici iugoslave si Albania) este raspunsul adecvat" pentru prevenirea crizelor si asigurarea dezvoltarii in regiune, a declarat presedintele Traian Basescu. "O perspectiva europeana oferita celor cinci state din aceasta regiune (Croatia, Serbia-Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Macedonia si Albania) va incuraja reformele si va determina schimbarea mentalitatilor", a adaugat el. Declaratiile lui Basescu au fost similare celor ale premierului croat Ivo Sanader, care a cerut statelor membre UE sa nu cedeze tentatiei de a incetini ritmul extinderii. "Perspectiva europeana este foarte importanta pentru tarile din sud-estul Europei, atat pentru dezvoltarea lor, cat si pentru securitatea si stabilitatea in aceasta parte a Europei", a explicat Sanader, a carui tara a inceput recent negocierile de aderare cu UE. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.