Importurile vor depasi anul acesta cu peste 9 miliarde de euro valoarea exporturilor, dar deficitul de cont curent s-ar putea incadra in 8% din PIB, avand in vedere ca transferurile de la romanii din strainatate sunt estimate la 3,5 miliarde de euro,
Importurile vor depasi anul acesta cu peste 9 miliarde de euro valoarea exporturilor, dar deficitul de cont curent s-ar putea incadra in 8% din PIB, avand in vedere ca transferurile de la romanii din strainatate sunt estimate la 3,5 miliarde de euro, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (foto). In perioada ianuarie - august, comertul exterior a inregistrat un sold negativ de 5,8 miliarde de euro, in conditiile in care marfurile intrate in tara au totalizat 20,2 miliarde de euro, iar produsele vandute pe pietele externe au insumat 14,37 miliarde de euro. Isarescu a afirmat, joi, in fata comisiilor economice parlamentare reunite, ca valoarea exporturilor ar putea depasi in acest an suma de 22 de miliarde de euro, ceea ce ar demonstra ca aprecierea leului a avut ca principal efect restructurarea firmelor exportatoare. Pe de alta parte, Isarescu recunoaste ca la o crestere a PIB de numai 4,9% pe primul semestru si de 1,4% a productiei industriale pe primele opt luni tinta de crestere economica este in pericol. Totusi, banca centrala nu si-a modificat propriile prognoze pentru cresterea economica (5 - 5,5%), mizand pe faptul ca procedura statistica ar fi putut sa cauzeze amanarea pentru al doilea semestru a inregistrarii unei parti din productia aferenta primelor sase luni.
Referitor la nivelul rezervelor internationale, guverantorul BNR a anuntat ca nivelul acestora a depasit, dupa primele noua luni, echivalentul valorii importurilor din 6,1 luni, nivel care ar putea fi considerat excedentar, desi o situatie similara a fost inregistrata si in alte state din regiune. In primele sase luni, importurile au insumat 14,7 miliarde de euro, iar rezerva valutara a BNR a urcat la finele lui septembrie la 16,6 miliarde de euro. Guvernatorul BNR a explicat ca peste patru miliarde euro din aceasta suma reprezinta rezervele obligatorii in valuta constituite de bancile comerciale, iar o alta parte sunt veniturile din privatizare. Isarescu se asteapta la o reluare a cresterii creditului catre companii in urmatoarele luni si la abordarea segementului agricol de catre banci. El crede ca este nevoie de o dezbatere publica pentru a se stabili care sunt masurile necesare pentru a permite finantarea agriculturii, avand in vedere problemele de care se lovesc institutiile de credit cand vor sa finanteze agricultura, respectiv dreptul de proprietate si inscrierea garantiilor.
Pierderea operationala a BNR ar putea deveni reala
Pirderea operationala inregistrata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca urmare a operatiunilor de sterilizare ar putea sa nu mai fie acoperita in acest an de diferentele favorabile din reevaluarea rezervei, pentru ca leul s-a apreciat, a mai spus Isarescu. Oficialul bancii centrale a raspuns unei intrebari adresate de vicepresedintele Comisiei de Buget Finante din Senat, Mihai Tanasescu, privind o eventuala pierdere efectiva a bancii centrale in acest an, echivalenta cu 1% din PIB. Potrivit raportului anual publicat de banca centrala, pierderile operationale inregistrate anul trecut de BNR au atins 20.430 de miliarde lei vechi (2 miliarde lei noi), in crestere cu 89% comparativ cu rezultatul negativ din 2003. Rezultatul negativ a fost acoperit prin diferentele favorabile provenite din reevaluare, care s-au cifrat la 28.168 miliarde lei vechi. "Pierderile de pana acum au depasit nivelul rezervei ramase din reevaluari, care se situeaza undeva la 10.000 de miliarde de lei vechi", a afirmat Isarescu. El a adaugat ca spera ca institutia sa revina pe profit in urmatorii ani. "Incercam sa reducem inflatia cu costuri cat mai mici. Pana ne-am convins ca inflatia s-a inscris clar pe o traiectorie de scadere a trebuit sa sterilizam toate sumele la dobanzi inalte. Acum nu mai vrem sa remuneram fondurile straine asa ca le dam 1%. Daca nu le convine sa plece", a mai spus Isarescu. Preocuparea pentru reducerea costurilor ar putea reprezenta si o explicatie pentru masurile drastice adoptate de BNR in ultima perioada, care au dus la caderea dobanzilor spre valori foarte mici si deprecierea monedei nationale. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.