Nava de croaziera "Oltenita", care luat foc duminica, in sectorul slovac al Dunarii, s-a scufundat, ieri, la Bos, la 50 de kilometri nord de Budapesta. Potrivit sefului operatiunilor de salvare, Janos Czulka, incendiul a izbucnit in jurul orelor 15.0
Nava de croaziera "Oltenita", care luat foc duminica, in sectorul slovac al Dunarii, s-a scufundat, ieri, la Bos, la 50 de kilometri nord de Budapesta. Potrivit sefului operatiunilor de salvare, Janos Czulka, incendiul a izbucnit in jurul orelor 15.00 (16.00, ora Romaniei) si s-a extins rapid pe toate cele patru punti ale navei. Din primele cercetari se pare ca ambarcatiunea, care plecase din Romania si se indrepta spre Viena, ar fi luat foc din cauza unui incalzitor de apa utilizat neadecvat intr-una din cabine. Nava era ancorata langa satul Sap, intre orasele Gabcikovo si Medvedov, din vestul Slovaciei. Vasul transporta peste 83 de turisti, din Norvegia si Franta, iar echipajul aflat la bord era alcatuit din 43 de romani si doi sarbi. Nava, care apartine S.C. Giurgiu Nav, face croaziere pana pe cursul inferior al Dunarii (Germania, Austria, Republica Serbia si Muntenegru, Slovacia si Ungaria).
Risc de dezastru ecologic
Flacarile fusesera stinse aproape in totalitate duminica seara, dar, activitatea pompierilor a continuat, intrucat exista un risc major de producere a unui dezastru ecologic, din cauza celor 30 de tone de hidrocarburi din rezervor. La mai bine de 18 ore dupa ce Politia si pompierii slovaci decisesera sa continue munca pentru a inlatura pericolul producerii unui dezastru, nava a fost abandonata, intrucat exista posibilitatea ca acesta sa se scufunde.
Cauzele care au dus la izbucnirea incendiului nu au fost inca stabilite cu exactitate, dar politia slovaca a deschis o ancheta in acest sens.
O romanca a murit
Potrivit directorului Autoritatii Navale Romane, Paul Branza, dupa ce au fost anuntate de producerea unui incendiu, autoritatile romane le-au solicitat celor slovace sa salveze turistii si echipajul de pe nava. Cu toate acestea, ieri dimineata, pompierii slovaci au decis sa abandoneze nava, din cauza riscului major ca aceasta sa se scufunde. Branza a precizat insa ca cei 74 de pasageri straini aflati la bord au scapat cu viata, fiind totusi inregistrata o victima in randul celor 44 de membri ai echipajului roman si ai personalului auxiliar.
Persoana care si-a pierdut viata in timpul incendiului este Doina Maruneac, in varsta de 48 de ani, cantareata angajata sa sustina spectacole pe vas. Corpul neinsufletit al femeii a fost descoperit carbonizat aproape in totalitate in cabina sa, de catre echipele de interventie.
Altfel, ambasadele Frantei si Belgiei au refuzat, potrivit Mediafax, sa precizeze daca existau cetateni francezi si belgieni la bordul navei "Oltenita". In schimb, oficialii ambasadei norvegiene din Bratislava au declarat ca ii vor ajuta pe pasageri sa-si inlocuiasca actele de calatorie pierdute in incendiu.
Operatiune de salvare "haotica"
Pasagerii norvegieni ai ambarcatiunii "Oltenita" au declarat ca operatiunea de salvare a fost una "haotica". Potrivit publicatiei "Aftenposten", preluata de Mediafax, pompierii slovaci au inceput operatiunea de stingere a incendiului de pe nava romaneasca dupa ce pasagerii au fost evacuati, ceea ce a facut ca multi dintre calatori sa sufere de intoxicatii cu fum. Unul dintre pasageri, Nilsen, care isi celebra aniversarea nuntii la bordul vasului, a declarat ca multi dintre cei aflati pe nava erau persoane in varsta. "Toata lumea intrase in panica. Membrii echipajului fugeau de colo-colo si nu am auzit nici o alarma de incendiu", a spus acesta. Focul s-a extins rapid, iar unii pasageri au fost nevoiti sa iasa pe geamurile cabinelor in timpul evacuarii. In cele din urma, echipajul a reusit sa aduca nava spre mal, pentru ca pasagerii sa poata cobori.
Referindu-se la interventia pompierilor, directorul general al Autoritatii Navale Romane a explicat ca operatiunile au fost ingreunata din cauza ca incendiul a fost concentrat in spatii mari din interior, specifice vaselor de pasageri care nu au compartimente mici. In alta ordine de idei, directorul a mai precizat ca nava era asigurata. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.