Auzi adesea cum se vaita un om: ""Aoleu! Mi-a gasit un bloc de ramura stanga la inima! Sau de ramura dreapta!"". Ce inseamna blocajul asta pe niste ramuri ale inimii? Greu de explicat avand in vedere complexitatea cordului. Da lamuriri in pri
Auzi adesea cum se vaita un om: ""Aoleu! Mi-a gasit un bloc de ramura stanga la inima! Sau de ramura dreapta!"". Ce inseamna blocajul asta pe niste ramuri ale inimii?

Greu de explicat avand in vedere complexitatea cordului. Da lamuriri in privinta acestor blocuri de ramura numite si tulburari de conducere conf. dr. Daniela Bartos, seful sectiei de medicina interna de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. Inima este un muschi condus de stimuli proprii veniti din zona atriului drept, adica din nodul sinusal, stimuli care pleaca apoi prin fascicule spre nodul atrioventricular situat intre atriu si ventricol. Aceasta comanda se face prin circuite electrice si se ajunge la contractii ale inimii, cele care pompeaza sangele. Un bloc de ramura este o intrerupere partiala sau totala a circulatiei acestor comenzi.
Exista blocuri de ramura dreapta si blocuri de ramura stanga. Unii se nasc cu astfel de blocuri congenitale, dar ele sunt bine tolerate si in general nu necesita nici un tratament. Dar exista si blocuri de ramura dobandite care pot fi acute sau cronice. Blocurile de ramura acute apar in urma unor infarcte, unor cardiomiopatii, fie din pricina administrarii unor medicamente. Blocurile de ramura atrio-ventriculare inseamna o blocare a conducerii impulsului sau o intarziere a acestui impuls. In categoria blocurilor acute exista blocuri de gradul 1, este o prelungire a conducerii impulsului ce genereaza contractiile cordului, dar in aceasta tulburare de gradul 1 omul nu simte nimic si nu este necesar nici un tratament. Blocul de gradul 2 din clasa blocurilor acute se deceleaza insa pe electrocardiograma si inseamna ca se prelungeste progresiv impulsul venit din atrii spre ventricule si impulsul nu ajunge in ventricul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.