Grefierii sunt obligati sa invete sa stenografieze, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) intentionand sa initieze cursuri in acest domeniu pentru ca aceia in cauza sa poata deprinde acest lucru. Potrivit recentelor modificari legislative, de la
Grefierii sunt obligati sa invete sa stenografieze, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) intentionand sa initieze cursuri in acest domeniu pentru ca aceia in cauza sa poata deprinde acest lucru. Potrivit recentelor modificari legislative, de la inceputul anului viitor, grefierii vor trebui sa stie sa stenografieze dezbaterile proceselor, dar numai 35 din cei mai mult de 4.000 de grefieri cunosc acest limbaj. Conform articolului 149 din Codul de procedura civila, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2006, instanta va incuviinta stenografierea dezbaterilor, total sau partial, la cererea partilor. In urma evaluarii situatiei din tara, CSM a ajuns la concluzia ca foarte putine persoane cunosc aceasta tehnica, motiv pentru care vor fi organizate cursuri. La Curtile de Apel, 608 persoane au activitate de dactilografiere, insa numai trei stiu stenografie. La tribunale, 1.123 de grefieri dactilografiaza, din care 13 stiu stenografie, in timp ce la judecatorii, din 2.333 de persoane care dactilografiaza, doar 19 cunosc stenografie. Scoala Nationala de Grefieri (SNG) si CSM organizeaza, la 17 septembrie, concursul de admitere la SNG, pentru 120 de locuri. Pana acum s-au inscris, potrivit legii, numai absolventii de studii superioare juridice cu diploma de licenta. Concursul de admitere va fi sustinut la urmatoarele discipline: Drept procesual civil, Drept procesual penal, Organizare judecatoreasca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.