Pictor al "necuprinselor stari poetice", al "culorilor senine", desenator riguros, calator sensibil prin universul incarcat de lumina al spatiilor anume cautate pentru a le descoperi lumina. Acesta ar putea fi, in cateva cuvinte, portretul artistic-
Pictor al "necuprinselor stari poetice", al "culorilor senine", desenator riguros, calator sensibil prin universul incarcat de lumina al spatiilor anume cautate pentru a le descoperi lumina. Acesta ar putea fi, in cateva cuvinte, portretul artistic- vazut, deslusit, comentat de critici, de colectionari - al lui Marcel Chitac. Un impatimit al formelor redate cu "minutie de bijutier, s-a spus, fie ca abordeaza peisajul, nudul, portretul, natura statica. Si totusi, simte ca "in aceasta profesie traiesti toata viata cu sentimentul ca esti un incepator sau un invatacel. Adica niciodata nu poti sa spui ca ai atins performanta. Ba, dimpotriva, cu cat inaintezi in varsta, constanti, uneori, ca stii foarte putine lucruri. Pentru ca fiecare lucrare e o noua experienta", imi spune Marcel Chitac, adaugand ca "secretul operei de arta e sa fii mereu proaspat". Soarta i-a rezervat acel privilegiu rar de a-si profesa meseria in timpul serviciului. "Sunt angajat ca pictor in cadrul Studioului de Arta Plastica al Armatei. Am preferat sa am acest statut de care beneficiez de la terminarea facultatii, ca salariat, tocmai pentru a nu fi obligat sa traiesc numai din vanzarea picturii mele, pentru a nu ajunge in situatii disperate, ca aceea de a fi nevoit sa vinzi un tablou pe o paine pentru a supravietui. Eu nu am fost niciodata intr-o asemenea situatie, insa, in general, la noi nu se poate spune ca poti trai din arta sau se poate trai bine din arta. Una din explicatii ar fi si faptul ca in domeniul nostru nu exista acel serviciu de impresariat artistic, cum exista in lumea spectacolului sau in alte domenii artistice. Ne lipseste acest intermediar intre noi, creatorii, si beneficiarii sau cumparatorii de arta. In lipsa acestui personaj, care nu mai vine, trebuie sa ne ocupam noi de vanzare, ceea ce tine de apanajul altei profesii".
Pe Marcel Chitac il intalneam, anul acesta, la sfarsitul lunii mai, la Balcic, cu prilejul celei de-a doua editii a taberelor de creatie initiate, aici, in 2004, de pictorita Marilena Murariu. Mi-a lasat atunci impresia ca, pentru sine, lectia picturii, invatata - aveam sa aflu mai tarziu - de la un mare artist si pedagog, Marius Cilievici, insemna, inainte de toate, discretie, autocunoastere, respect fata de inaintasi, de natura, de oameni. Si nu ma inselasem."In arta, nu am facut compromisuri. Meseria se fura totusi. Originalitatea inseamna o preluare selectiva din experienta altora, a inaintasilor, iar criteriile de selectie sunt dictate de personalitatea si de sensibilitatea fiecaruia. Este regretabil, insa, ca arta nu se vinde la preturile la care ar merita sa se vanda. De fapt e nevoie de educarea publicului, de formarea gustului estetic al tinerilor. Ganditi-va ca un copil care se naste intr-o casa in care vede pe pereti <>, este marcat pe viata de aceasta imagine; pentru el acela este reperul valoric. Pe da alta parte, ma intreb: Daca au aparut atatia oameni cu bani, care isi construiesc case, cu ce si le decoreaza? Din fericire sau din pacate, o lucrare de arta, prin definitie, e un articol de lux, iar aceia care iubesc arta sunt oameni saraci, care nu-si permit sa cumpere. Si, oricata bunavointa ai avea, nu poti sa faci pictura pentru saraci, fiindca te costa mult. La noi nu au aparut acele galerii in adevaratul sens al cuvantului, in care galeristul sa faca serviciul de impresariat; galeristul este asemeni unui vanzator care sta la taraba. Daca vine un cumparator, bine, daca nu, nu are nici o initiativa de a stabili relatii, contacte... ". "Cum vedeti conditia artistului astazi?", l-am intrebat. "Artistul este ignorat. De ce nu este scutit de plata impozitului pe venit? De ce Legea sponsorizarii este atat de prost facuta incat nu incurajeaza deloc sponsorizarile? Asa-zisele sponsorizari care se fac la noi sunt mai mult gesturi de bunavointa din partea firmelor, fiindca pe ei legea nu-i avantajeaza aproape deloc". Iar revolta lui Marcel Chitac este de fapt o mica parte din marea nemultumire a sutelor de artisti romani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.