COSMETICA Parul nedorit de pe corp reprezinta o problema pentru toate femeile. Fie ca este vorba despre fire in cantitate normala, fie ca sunt fire de par in exces. ""Se poate vorbi despre cresterea in exces a parului pe zone care sunt in mod n

COSMETICA

Parul nedorit de pe corp reprezinta o problema pentru toate femeile. Fie ca este vorba despre fire in cantitate normala, fie ca sunt fire de par in exces. ""Se poate vorbi despre cresterea in exces a parului pe zone care sunt in mod normal paroase - hipertricoza - si despre cresterea in exces a parului pe zone care nu sunt in mod normal paroase - hirsutism.
La femeie, hirsutismul se traduce prin mustata, barba, perciuni, explica dr. Carmen Madeleine Curea, medic primar dermato-venerolog, de la Spitalul Clinic Colentina.
Indepartarea firelor de par se face prin mai multe procedee. Dr. Carmen Madeleine Curea afirma ca ""parul creste din radacina, are de traversat o suprafata mica pana la iesirea din piele, dupa aceea iese din piele"". Atunci cand apelam la epilarea prin barbierire si la cea cu ajutorul cremei de epilat, firul de par este retezat de la emergenta, adica strict de la iesirea din piele.
Ceara, aparatul si penseta
Dar cea mai cunoscuta metoda de epilare este cea cu ceara, prin care firul de par este smuls de la nivelul radacinii. Pe acelasi principiu actioneaza si aparatele de epilat si indepartarea firelor de par cu penseta la care recurg unele femei. Despre diferentele dintre aceste doua tipuri de epilare ne lamureste medicul: ""Parul, cand este retezat de la suprafata pielii, creste foarte repede, pentru ca el isi scoate capul din piele in scurt timp. Or, daca este smuls din radacina, este necesar mai mult timp pana sa se formeze firul de par nou din foliculul pilosebaceu"".
Aproape definitiva
La moda este epilarea cvasidefinitiva - cu laser sau cu lumina intens pulsata. ""Cea mai eficienta este epilarea cvasidefinitiva cu ajutorul luminii. Ea se realizeaza cu ajutorul unui aparat, care emite printr-o sonda cilindrica de sticla un anumit tip de lumina. Aceasta lumina este absorbita selectiv in piele de principalele doua substante colorate din piele - melanina si hemoglobina. In radacina firului de par exista o concentratie foarte mare de melanina. In cazul epilarii cvasidefinitive, lumina traverseaza pielea, fara sa o arda, si este absorbita selectiv de catre melanina din radacina firului de par. Melanina isi trage aceasta energie si se autodistruge. Dar dupa aceasta operatiune tija firului de par nu este distrusa, ea doar dirijeaza lumina in radacina firului de par. Intr-o singura sedinta de epilare cvasidefinitiva, lumina nu ajunge la toate radacinile firelor de par, pentru ca nu toate se afla la aceeasi adancime. In mustata si in barba, de exemplu, avem in stadiu de crestere aproximativ 75% din totalul firelor de par"", ne spune dr. Carmen Madeleine Curea. De aceea, epilarea se repeta la 6 saptamani, pentru a indeparta toate firele de par in stadiu activ. Medicul ne spune ca epilarea cu acest aparat, care este o manevra medicala, realizata numai de medicul dermatolog, nu se face pe firele de par blond sau albe, pentru ca nu exista pigment.
Sfat
""Inainte de epilat, persoanele in cauza nu trebuie sa se bronzeze, deoarece isi cresc cantitatea de melanina. Nici dupa epilare, aceste persoane nu trebuie sa se expuna la soare"", spune dr. Carmen Madeleine Curea. Costul epilarii cvasidefinitive este de 10 euro pe aplicatie - pe o suprafata de 5 cm patrati. In cazul mustatii, de exemplu, este nevoie de cinci aplicari.

RISCURI. Pentru prevenirea bolilor infectioase, salonul de cosmetica trebuie sa intruneasca conditiile de igiena. Locul unde a fost smuls firul de par poate fi poarta de intrare a stafilococului si de aici aparitia foliculitelor. Mai poate aparea dermatita de contact, prin substantele dezinfectante folosite de cosmeticiana dupa epilare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.