Ministrul Justitiei, Monica Macovei (foto), i-a cerut procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, sa-i prezinte, pana la 1 august, un raport complet privind moartea procurorului Cristian Panait. Macovei considera ca dosarul privind cazul mortii pro
Ministrul Justitiei, Monica Macovei (foto), i-a cerut procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, sa-i prezinte, pana la 1 august, un raport complet privind moartea procurorului Cristian Panait. Macovei considera ca dosarul privind cazul mortii procurorului Panait - care a decedat in 10 aprilie 2002, dupa ce s-a aruncat de la etaj-, nu este complet, iar anumite aspecte reiesite din ancheta nu au fost verificate. De asemenea, nu au fost verificate nici aspectele sesizate de presa. Astfel, Monica Macovei a solicitat procurorului general sa-i faca un raport referitor la imprejurarile in care s-a sinucis Panait, insa raportul pe care l-a primit, in aceasta saptamana nu lamureste aspectele reclamate. De altfel, raportul primit de ministru cuprinde doar elemente din dosarul Lele - procurorul pe care Panait l-a anchetat, acest caz determinandu-l sa se sinucida. Documentul, care are 12 pagini, prezinta exclusiv cazul Lele, fara ca in el sa se faca referire si la alte aspecte, cum ar fi informatiile prezentate de presa centrala precum si alte aspecte care s-au conturat de-a lungul timpului si care au determinat-o pe Monica Macovei sa declare ca sunt suficiente elemente pentru redeschiderea cazului.
Redeschiderea cazului
Monica Macovei declara in luna aprilie ca opinia sa privitoare la dosarul mortii procurorului Cristian Panait este ca "acesta nu este complet, iar anumite aspecte reiesite din ancheta nu au fost verificate". Referindu-se la discutiile telefonice purtate de Panait in timpul deplasarii la Oradea pentru a efectua perchezitia acasa la procurorul Alexandru Lele si persoanele cu care acesta a discutat, Macovei a spus: "Stenograme...Ce stenograme? Nu exista. In schimb, sunt listing-urile cu apelarile respective. In 27 martie 2002, Cristian Panait a sunat-o pe Stanoiu (pe atunci ministru al Justitiei - n.r.) de 12 ori, aspect ce nu a fost verificat". Ministrul Justitiei declara in urma cu trei luni ca "sunt suficiente elemente pentru redeschiderea cazului". Macovei a afirmat ca la intoarcerea de la Oradea, procurorul Panait "si-ar fi manifestat dorinta de a da solutie de scoatere de sub urmarire penala in cazul Lele" si ar fi predat dosarele pe care le avea in lucru, pentru ca a anuntat ca pleaca in concediu. "Solutia data de Cristian Panait a fost infirmata imediat, iar Ilie Piciorus s-ar fi exprimat ca Panait nu ar fi urmat indicatiile stabilite anterior", a spus Macovei. Referitor la acest caz, Rodica Stanoiu a declarat: "Sa se verifice daca Panait a si vorbit cu mine. In perioada aceea, chiar am avut probleme medicale. Apoi, daca voiam sa-i comunic ceva, i-as fi raspuns de la primul apel. Poate ca eram chiar si in sedinta de guvern. Oricum, nu-mi imaginez ce este cu toata afirmatia asta!".
Macovei: "Numirea lui Piciorus la CSM, o rusine"
Numele lui Cristian Panait a revenit in atentia publica dupa ce Ilie Piciorus - cel care i-a fost sef -, a fost ales secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii. Totul a inceput in momentul in care procurorul Alexandru Lele l-a arestat pe Adrian Tarau pentru operatiuni ilegale cu carburanti in judetul Bihor. Din acel moment, magistratul s-a condamnat singur si a devenit tinta unei campanii care s-a finalizat cativa ani mai tarziu cu excluderea sa din Ministerul Public, moartea unui procuror si fuga spectaculoasa a lui Adrian Tarau in Statele Unite ale Americii. In momentul numirii lui Piciorus ca secretar general al CSM, Monica Macovei a declarat: "Numirea lui Piciorus este rusinoasa si afecteaza grav imaginea CSM". Cand procurorul Cristian Panait a sunat, pe data de 27 martie 2002, la usa procurorului Alexandru Lele cu scopul de a-i perchezitiona domiciliul, era deja incordat in urma studierii dosarului "Lele-Tarau". Spera insa ca sefii sai de la Bucuresti, in special procurorul-sef Piciorus, aveau indicii temeinice ca Lele incalcase legea, iar perchezitia urma sa-si dovedeasca necesitatea in ciuda procedurii extraordinare. In scurt timp insa, Panait a realizat ca este victima unui scenariu laborios ordonat de sus. Doua zile mai tarziu, Panait a implinit 29 de ani. A cerut imediat scoaterea lui Lele de sub urmarirea penala. Propunerea i-a fost respinsa. Dupa cateva zile, pe 10 aprilie 2002, Panait s-a sinucis! Ce aflase Panait inainte de a-si pune capat zilelor? El stia ca Lele este nevinovat chiar inainte de a ordona perchezitia, dar a incercat sa faca pe plac sefilor sai. Pana la un punct. Cand procurorul Lele i-a atras atentia asupra jocului la care se expune, cand i-a adus la cunostinta dovezile pe care le avea, Panait a cedat. Panait nu s-a sinucis. Si-a facut sepuku. A ales calea onoarei. Era oricum singura scapare pentru un om cu constiinta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.