Riscurile de cancer colorectal scad considerabil la marii amatori de peste, pentru ca acizii grasi nesaturati continuti de acest aliment inhiba procesele cancerigene.
Aceasta este concluzia unui studiu efectuat pe 500.000 de subiecti cu varst
Riscurile de cancer colorectal scad considerabil la marii amatori de peste, pentru ca acizii grasi nesaturati continuti de acest aliment inhiba procesele cancerigene.
Aceasta este concluzia unui studiu efectuat pe 500.000 de subiecti cu varste intre 35 si 70 de ani, intre anii 1992 si 1998, in 10 tari europene. La inceputul cercetarii, nici una dintre persoanele incluse in studiu nu suferea de cancer, insa, dupa 5 ani, s-au inregistrat 1.329 de cancere colorectale.
Pentru a observa care este legatura dintre obiceiurile alimentare si riscurile de cancer colorectal, subiectii au fost impartiti in 4 categorii: consumatori de carne rosie (vita, porc, miel), de mezeluri, de carne de pasare si de peste. Consumul de carne rosie si mezeluri creste riscurile de cancer cu 30% la cei care mananca una sau doua portii din aceste alimente pe zi, comparativ cu cei care nu le consuma decat o data pe saptamana.
La carnea de pasare nu s-a inregistrat nici un efect. In schimb, la cei care consuma peste o data la doua zile, riscurile scad cu 40%, fata de cei care mananca acest aliment o data pe saptamana. Concluzia cercetatorilor a fost ca 70% dintre cancerele colorectale ar putea fi evitate prin schimbarea obiceiurilor alimentare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.