Scriitorul Damian NECULA, autor al mai multor romane si redactor la revista "Viata Romaneasca", s-a stabilit, din 1987, in Franta, actualmente traind in orasul Argentan, din Normandia. A organizat in zona, de-a lungul timpului, numeroase actiuni de c
Scriitorul Damian NECULA, autor al mai multor romane si redactor la revista "Viata Romaneasca", s-a stabilit, din 1987, in Franta, actualmente traind in orasul Argentan, din Normandia. A organizat in zona, de-a lungul timpului, numeroase actiuni de cunoastere a valorilor culturale si traditionale romanesti, contactandu-i si pe romanii din imprejurimi, in vederea infiintarii unei asociatii.
Acum ne-a scris despre articolele referitoare la vlahii-romanii timoceni, citite pe Internet, unde "apar si comentarii ale unor cititori, pe care le gasesc interesante (desi de multe ori stupide, daca nu idioate), pentru ca ele dau pulsul real al vietii, vorbind despre nivelul glagoriei romanesti. Daca consideri de cuviinta, invita-i pe acestia sa gandeasca de doua ori si sa nu uite bunul simt inainte de a trece la exprimari inepte! Sa-i lasam pe ceilalti sa fie prosti (nationalisti, rasisti etc). Noi, romanii, sa ne pastram rangul si decenta dintotdeauna. Putem si trebuie sa fim vigilenti, sa deschidem bratele fratilor nostri de oriunde, dar fara sa coboram la o sub-gandire instinctual-primara, injositoare pentru specia umana, mai ales in secolul XXI. Numai impunand civilizatia, un spirit larg uman, in care e loc si pentru unguri, sarbi etc, putem avea castig de cauza!"
Dupa ce face un rezumat, din mai multe surse, privind soarta primei biserici romanesti din Valea Timocului, din satul Malainita, opozitia episcopului sarb de la Varset, amenintarile cu moartea la adresa preotului-paroh Bojan Alexandrovici (Alexandru Boian) si incercarea oficialitatilor de a darama lacasul, imediat dupa slujba de Inviere (!), corespondentul nostru reproduce cateva aberatii citite pe Internet, in ziua de 3 mai 2005. Unul dintre semnatari, din Romania (!), afirma ca prezenta unui milion de romani in acea zona este "un vis", iar altul, care semneaza "pionier ceausist", zice "ce treaba avem noi cu niste semi-romani" si crede ca "cineva ne impinge in conflictul cu sarbii". El mai afirma ca vlahii sunt "sarbi slavi" si ca noi, adica romanii, vrem sa le conferim "latinitate", chiar daca ei, timocenii, vorbesc romaneste! Si ne sfatuieste sa nu parem "iredentisti", afirmand ca sarbii ne sunt "singurii aliati contra structurilor extrem de puternice neo-nazisto-habsburgice"...
Iata ce inseamna comentarii "stupide si idioate" si iata ce fabrica gandirea neo-comunista, in conditiile in care timp de un deceniu si jumatate istoricii si politologii nostri nu si-au facut auzit glasul, in public, despre originea si destinul romanilor din jurul actualelor hotare. Cu mici exceptii, nici presa nu s-a inghesuit sa elucideze acest subiect socotit tabu pana in '90!
Dar, pe aceeasi "fila", sunt consemnate si alte cateva opinii: "Au fost sarbii prietenii nostri vreodata? Mai stie cineva de negocierile lui Tito cu Stalin, pentru furtul Banatului Romanesc, la 1944?" (Ion Blazon). Dupa primul razboi modial, "sarbii sfidand orice bun simt cereau, la tratatele de pace, tot Banatul, pana la Resita, avand ceva francezi, dar nu prea influenti, ca aliati" (Nae). "Noi ii tratam prea bine pe dragii nostri minoritari, dar nu ne interesam destul de fratii nostri din Serbia - Valea Timocului - Macedonia, ca sa nu mai vorbesc de cei din Ungaria. Eu sunt timisorean si am tangenta cu sarbi si unguri, cu nemti si tigani etc. Ca un fapt divers, stiu ca sarbii de aici zic despre casatoriile mixte: decat sa-mi marit fata cu un roman, mai bine o dau la manastire" (Catalin). "Numele meu de familie era Tibacu. Tatal meu imi spunea ca sunt multe familii cu acest nume, pe Valea Timocului. De aceea sunt foarte interesata de soarta familiilor de romani de acolo. Asa cum in Romania maghiarii au atatea drepturi si sunt sprijiniti de guvernul de la Budapesta, de ce guvernul de la Bucuresti nu se ocupa la fel? Ma tot intreb de ani de zile. In prezent, locuiesc in Arizona (SUA) si, sincer, am senzatia ca se intreprinde mult prea putin" (Catrinel). Si o ultima observatie, citita in aceeasi zi: "Asa cum a demonstrat istoria din timpuri foarte vechi, in Serbia nu sunt bine vazuti cei de alta etnie, dar ce ma uimeste e ca fratii in religia mama ortodoxa uita mesajul bunavointei crestine, fata de romanii din Timoc!" (Florea Stanca).
Nota redactiei: Sub titlul "Consiliul Europei ii apara pe romanii timoceni" (ZIUA, 6 mai a.c.), articolul arata ca un grup de 22 de parlamentari europeni au semnat, in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, o declaratie pentru apararea drepturilor romanilor de pe Valea Timocului. Este pentru prima oara cand problema acestei etnii a fost ridicata, in mod oficial, in fata europarlamentarilor. Pornind chiar de la situatia critica a bisericii romanesti din Malainita, textul semnaleaza "regretul ca Serbia aplica standarde duble, separand artificial pe romanii din Voievodina de romanii din Serbia orientala".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.