Partenerul de afaceri al italianului Riccardi Orlandino, Magdun Viorel Harsan, a anuntat ca se va adresa CEDO, considerand ca a fost tinut ilegal in arest timp de 23 de zile. Pentru fiecare zi in care considera ca a fost incarcerat fara mandat, Harsa
Partenerul de afaceri al italianului Riccardi Orlandino, Magdun Viorel Harsan, a anuntat ca se va adresa CEDO, considerand ca a fost tinut ilegal in arest timp de 23 de zile. Pentru fiecare zi in care considera ca a fost incarcerat fara mandat, Harsan cere despagubiri de 10.000 de euro. El a fost arestat, alaturi de Riccardi Orlandino, cu care era asociat la SC RICCARDI TRANSERVICE SRL, in octombrie 2001, ei fiind acuzati de infractiuni economice. In 28 iunie 2004, Tribunalul Mures a decis punerea de indata in libertate a lui Harsan si, potrivit reprezentantilor acestuia, sentinta trebuia pusa in executare, chiar daca Parchetul Tribunalului Mures a facut recurs. Harsan reclama ca Penitenciarul Targu Mures nu a dus la indeplinire dispozitia executorie a instantei, tinandu-l ilegal in arest pana in 21 iulie 2004, cand Curtea de Apel Targu-Mures a confirmat sentinta. "Prin nesocotirea imperativa a unei decizii a instantei de judecata, au fost incalcate prevederile Codului de Procedura Penala si trebuie ca persoanele care s-au facut vinovate de asa ceva sa raspunda penal. Drepturile consfintite prin lege mi-au fost incalcate prin tinerea in detentie, nelegal, pentru o perioada de 23 de zile", a declarat Harsan, adaugand ca se va adresa Curtii Europene pentru Drepturile Omului de la Strassbourg.
Ricardo Orlandino s-a stabilit de cativa ani in Romania, infiintand o firma de constructii. Autoritatile au descoperit ca el ar fi intocmit documente false si ar fi inregistrat in contabilitate operatiuni ilegale. In acest fel, si-ar fi insusit ilegal 23 de miliarde de lei, din care un miliard si jumatate ar fi trebuit sa-i dea statului. Inainte sa vina in Romania, Orlandino a fost condamnat in Italia de 31 de ori, pentru legaturi cu mafia. Potrivit Mediafax, Orlandino a obtinut, la sfarsitul lunii august a anului trecut, eliberarea din inchisoare, dupa aproape trei ani de detentie in Penitenciarul din Targu Mures, el fiind judecat in continuare in stare de libertate.
Curtea de Apel Targu Mures a respins atunci recursul formulat de Parchet impotriva sentintei Tribunalului Mures, prin care se dispunea revocarea masurii arestului preventiv si punerea de indata in libertate a italianului, pe motiv de depasire a termenului rezonabil de judecare a unei persoane in stare de arest preventiv. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.