Un inginer roman a realizat o cusca anticutremur, in care ai sanse mari sa supravietuiesti chiar daca imobilul se prabuseste. Nu trebuie decat sa intri inauntru la primele miscari tectonice. Doctor in instalatii termice, adica fara legatura cu seismo

Un inginer roman a realizat o cusca anticutremur, in care ai sanse mari sa supravietuiesti chiar daca imobilul se prabuseste. Nu trebuie decat sa intri inauntru la primele miscari tectonice. Doctor in instalatii termice, adica fara legatura cu seismologia, Mircea Manolescu a inventat cusca dintr-o motivatia simpla: ii este groaza de cutremure. Frica aceasta i-a adus recent medalia de aur la Salonul de Inventica de la Geneva si, din toamna, s-ar putea sa-i aduca si bani, daca va fi gata de productie, asa cum a planificat. Practic nu trebuie decat sa intri si sa te instalezi in scaun. Imediat se declanseaza un sistem de comunicare cu Apararea Civila, de unde vei afla ce ai de facut. in primul rand sa-ti pui masca de gaze si sa-ti legi centura de siguranta. Indiferent daca este sau nu pe faza, daca e buimac sau lucid, posesorul unei asemenea cutii va sti ce trebuie sa faca pentru a-si proteja viata.
"Ideea mi-a venit in anul 2000, cand eram in Palatul de Justitie din Bucuresti. Cladirea era deosebit de subreda, lucru pentru care a si fost inchisa pentru consolidare. in momentul respectiv mi-a venit in minte intrebarea ce fac daca incepe cutremurul? imi este foarte teama de cutremure; ma ingozeste doar ideea de cutremur. Atunci, pe moment mi-am spus ca trebuie sa gasesc o solutie de a trece cu bine de un asemenea eveniment", explica inginerul Mircea Manolescu.
A inceput sa se documenteze despre tot ce tine de seisme, de la probleme de tectonica pana la probleme de supravietuire.



Cusca e rezistenta la deformari

"Experienta a aratat ca in fiecare din dezastrele naturale sau criminale de pana acum au existat supravietuitori. Exista numeroase exemple in acest sens. De ce acesti oameni au supravietuit si altii au avut o soarta tragica, desi toti s-au aflat in momentul producerii dezastrului in acelasi loc? O caracteristica comuna a acestor supravietuitori o constituie faptul ca s-au aflat intamplator in zone protejate, ceea ce pentru ei a insemnat salvarea vietii. Doug Copp numeste aceasta conjunctura favorabila intamplatoare "triunghiul vietii", iar daca o persoana ar sti dinainte cu certitudine in ce loc trebuie sa stea pentru a fi in siguranta, numarul de supravietuitori ar creste de maniera semnificativa", explica Mircea Manolescu.
Ideea inginerului a fost sa construiasca o asemenea "zona de siguranta" care sa poata fi folosita oricand. Asa a aparut modulul individula de protectie antiseismica. Prima varianta a fost gata in anul 2000. Brevetul a fost obtinut de la OSIM in anul 2003. in 2005 a participat la Salonul International de Inventica de la Geneva, unde a primit medalia de aur si un premiu special din partea Ministerului Situatiilor de Urgenta din Rusia.
"Modulul ofera protectie atat contra elementelor de constructie care cedeaza si au tendinta sa striveasca totul in cadere, cat si contra obiectelor din incapere, care in timpul seismului au o miscare necontrolata, putand lesne accidenta persoanele din incapere.
Nu in ultimul rand, modulul pastreaza in siguranta persoana protejata in cazul prabusirii imobilului sau caderii succesive a nivelurilor, cauzate de seism. Constituit in principal dintr-o structura nedeformabila, realizata dintr-un material rezistent, el asigura utilizatorului protejarea spatiului vital, resursele necesare supravietuirii atat in momentul producerii catastrofei, prin masca de protectie si centura de siguranta, cat si dupa aceea, prin rezerva de aer si de apa. Detectia locului unde se afla supravietuitorii si salvarea lor rapida sunt posibile cu ajutorul unui balizaj electronic ce indica atat pozitia modulului cat si codul propriu de identificare. Controlul starii de panica este asigurat de o lampa de siguranta si de un modul de comunicatie. Persoana aflata in modul poate da informatii utile echipei de salvare - de exemplu: se simte puternic miros de gaz", a explicat inventatorul roman.
in cursul verii, cusca va fi testata pe viu - cum s-ar spune - cu ajutorul firmelor de demolari. Adica in momentul in care apare comanda de detonare controlata a unui imobil, va fi bagata inauntru si cutia antiseismica peste care va fi prabusita cladirea, pentru verificarea rezistentei. Concomitent se vor face teste si la un institut de cercetari, dupa care, probabil in septembrie, va intra in productie.

De astazi, cutremurele din Vrancea vor fi anuntate oficial cu 30 de secunde inainte

"Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) a realizat un sistem de avertizare seismica in timp real (EWS) a obiectivelor industriale si a altor instalatii de interes national cu risc major la cutremurele vrancene, sistem testat si aflat in faza finala de implementare la utilizatori. Partea de detectie a sistemului de avertizare (EWS) este instalata in satul Plostina, langa Observatorul Seismologic Vrancioaia, iar Centrul de decizie se afla la sediul institutului din Bucuresti - Magurele", a spus Gheorghe Marmureanu, directorul INCDFP.
Sistemul, care a fost dat in folosinta oficial luni, 25 aprilie, avertizeaza cu 20 - 28 secunde inainte sosirea undelor seismice distrugatoare. (Sorin Golea)

31 de medalii de inventica la Geneva, pentru 32 de romani participanti

La Salonul de inventica de la Geneva Romania a fost reprezentata anul acesta de un grup de 32 de inventatori, din care 31 au primit cel putin o medalie.
Una din inventiile bine primite a fost cusca antiseismica. Printre alte inventii romanesti remarcate se pot enumera simulatorul virtual laparoscopic , electrocentrala ecologica marina , instalatie de microfiltrare a apei in trei trepte pentru utilizatori individuali , costumul de protectie impotriva caldurii si focului care nu arde si nu se topeste sau noul mecanism de actionare a usilor basculante - un sistem exclusiv mecanic care poate fi folosit de exemplu pentru deschiderea si inchiderea usilor de garaj .


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.