Sapte dintre cele zece persoane aflate in topul celor mai bogati oameni din Marea Britanie sunt de origine straina, potrivit listei publicate de cotidianul Sunday Times, transmite BBC News Online, citat de Mediafax. Omul de afaceri indian Lakshmi Mit
Sapte dintre cele zece persoane aflate in topul celor mai bogati oameni din Marea Britanie sunt de origine straina, potrivit listei publicate de cotidianul Sunday Times, transmite BBC News Online, citat de Mediafax. Omul de afaceri indian Lakshmi Mittal, care se ocupa de afaceri cu otel, (sI care are sI numeroase afaceri in Romania) este pe primul loc, cu o avere estimata la 14,8 miliarde de lire sterline. El este urmat de Roman Abramovich, care are afaceri in domeniul petrolier si detine clubul de fotbal Chelsea. Averea acestuia este estimata la 7,5 miliarde de lire sterline.
Realizatorii acestui top apreciaza ca aceste persoane fac parte dintre cei 40 de miliardari care locuiesc in Marea Britanie. Suma totala a averilor persoanelor aflate pe aceasta lista este de 52,55 miliarde de lire sterline - cea mai mare suma inregistrata vreodata si este in crestere cu 23,3 la suta fata de 2004.
Noii intrati in topul de anul acesta sunt inventatorul James Dyson, magnatul media Richard Desmond si afaceristul de origine irakiana Nadhmi Auchi. Mittal, care locuieste in cea mai scumpa locuinta din Londra - care are o valoare de 70 de milioane de lire sterline -, a inregistrat o sporire a veniturilor dupa cresterea pretului otelului. Cea mai bogata femeie de pe lista este Christina Green, care isi imparte averea de 4,85 miliarde de lire sterline cu sotul ei, Philip Green. Dintre cele 1.000 de persoane aflate pe lista, 750 au facut singure avere, majoritatea de pe urma proprietatilor imobiliare, din afaceri bancare sau financiare. Cresterea totala inregistrata a facut ca nivelul minim necesar intrarii pe Rich List sa creasca cu 25 la suta, la 50 de milioane de lire sterline.
Elton John, cel mai generos milionar
Sunday Times mentioneaza ca Sir Elton John este cel mai generos dintre oamenii bogati din Marea Britanie, apreciind ca acesta a donat circa 12 la suta din averea sa de 185 de milioane de lire sterline organizatiilor umanitare. Tom Hunter, care a facut avere de pe urma comercializarii de produse sportive, a donat in 2004 circa 50,2 milioane de lire sterline organizatiilor de caritate, adica 7,4 la suta din aceasta. Madonna si Guy Ritchie se afla pe locul 208 al listei, cu 235 de milioane de lire sterline, urmati de Catherine Zeta-Jones si Michael Douglas (170 de milioane) si Sharon si Ozzy Osbourne (100 de milioane). Familia Beckham se afla pe locul 654, cu 75 de milioane de lire sterline. Numarul de femei aflate in top este unul record, ajungand de la 78 in 2004 la 81 anul acesta. JK Rowling, autoarea romanelor din seria Harry Potter, si-a sporit averea anul acesta, de la 435 de milioane de lire sterline in 2004 la 500 de milioane. Astfel, ea este pe locul noua pe lista celor mai bogate femei din Marea Britanie. Regina Marii Britanii se afla pe locul 15 in topul celor mai bogate femei si pe locul 180 pe cea a celor mai bogati oameni din tara. Sunday Times elaboreaza Rich List in baza averilor care pot fi identificate, cum ar fi terenuri, proprietati si actiuni la companii. Conturile bancare nu sunt luate in considerare. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.